Ingatlan keresőX

Veszprém a legdrágább város a Közép-Dunántúlon

Csak a Balaton északi partjának néhány települése tudja felvenni a versenyt a régió ingatlanpiacán Veszprémmel, a megyei jogú város az összes szegmensben vezet: ugyanakkor a kiemelkedő vándorlási többlet már azt mutatja, hogy a Velencei tó és környéke az ingatlanpiac új slágere ebben a térségben.

Az Otthon Centrum (OC) előzetes becslése szerint tavaly 13 ezer adásvétel történt a Közép-Dunántúlon, közölte Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. A szakember elmondta, a már lezárt 2021-es évben még 16,3 ezer adásvételt mutatott ki az KSH összesítése, ami az országos tranzakciók 10,2 százalékát jelentette. Ez a régiók között a második legkisebb szám, és ez valószínűleg idén sem fog lényeges változást mutatni.

Az Otthon Centrum becslése szerint a települések közül a legtöbb adásvételre Székesfehérváron lehet számítani 1300 darabbal, amelyet a többi megyei jogú város, Tatabánya (1050), Dunaújváros (880) és Veszprém (720) követ. A majdnem egy éve megyei jogú városi rangra emelkedett Esztergom (380) a hetedik a tranzakciós rangsorban.

Fajlagosan ezer lakosra vetítve azonban már más sorrend jellemzi a Közép-dunántúli régiót. A településszerkezet elaprózottsága okán csak az ezer főnél népesebb településeket vizsgálta az Otthon Centrum régiós összesítése, melyben Alsóörs lett az első 32,5 ezrelékkel, majd Almásfüzitő (23,6 ezrelékkel) és a dunaújvárosi járásban található Daruszentmiklós (21,5 ezrelékkel) került a lista harmadik helyére.

Jól szerepeltek a városok, ugyanis a 400 települést magába foglaló régióban Dunaújváros a negyedik a sorban (21,4 ezrelékkel), a tizedik Pápa (17,9), a tizenkettedik Várpalota (16,5), míg a tizenötödik Tatabánya (16,2). De a többi megyei jogú várost – Székesfehérvár (13,9 ezrelék), Esztergom (13,7), Veszprém (12,6) – is átlag feletti érték jellemzi.

Vándorlás terén kiemelkedően teljesített a Martonvásári és Gárdonyi járás, előbbit 10, utóbbit 20 ezrelék feletti vándorlási többlet jellemzi, ugyanakkor a Balatonalmádi 10 ezreléke is figyelemre méltó eredmény. Számottevő elvándorlás csak a Veszprémi járásban tapasztalható, míg a többi járás vándorlási egyenlege +/-5 ezrelék között váltakozik.

„Az Otthon Centrum adatai szerint a négyzetméterárak tekintetében idén is erősen teljesítettek a régió nagyvárosai, elsősorban Veszprém és Székesfehérvár” – ismertette az árlistát Soóki-Tóth Gábor. A téglalakás szegmensben Veszprém a legdrágább, 750 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, majd Székesfehérvár (620 ezer), Esztergom (500 ezer), Tatabánya és Dunaújváros (430 ezer) következik az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján átlagolt árlistán.

A panellakásoknál is ugyanez a fajlagos átlagár sorrendje: Veszprém (620 ezer), Székesfehérvár (580 ezer), Tatabánya (470 ezer), Esztergom (450 ezer), Dunaújváros (350 ezer forint).

Ahogy a családi ház szegmensben is Veszprémben a legmagasabb egy négyzetméter ára 600 ezer forinttal, kicsivel leszakadva Székesfehérvár (580 ezer) és Tatabánya (560 ezer), majd Dunaújváros (380 ezer), Esztergom (300 ezer forint) az átlagár.

Veszprémmel csak a Balaton északi partjának néhány települése tudja felvenni a versenyt: Balatonfüreden, Balatonalmádiban a használt házak átlagára négyzetméterenként 1 millió forintra nőtt idén, míg a többi tóparti település átlaga is 700-800 ezer forint között alakult. Ugyanakkor a vízparti ingatlanok esetében mindenhol a települési átlagár duplája a fajlagos ár.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály