Ingatlan keresőX

Illetékfizetési szabályok

Mikor, mennyi illetéket kell fizetni?

Főszabályként az ingatlan vásárlás után 4 százalék illeték fizetendő. Sok esetben azonban ettől eltérő lehet a fizetendő illeték mértéke. Összefoglaltuk Önnek a lényeges szabályokat.

VÁSÁRLÁS

A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke ingatlan megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%. Azaz egy ingatlan megvásárlása esetén a vételár 4 százalékát kell illetékként megfizetni, egy 10 milliós lakás esetében 400.000 forintot. Ez alól az alábbi esetek képeznek kivételt:

CSERE – elcserélt lakások értékének különbözete után.

Magánszemélyek közötti lakáscsere esetében az illeték alapja az elcserélt lakástulajdonok forgalmi értékének a különbözete. Azaz egy 10 milliós lakást 15 milliós lakásra cserélve az illeték alapja 5 millió forint. Ennek 4 százaléka az illeték mértéke, azaz 200.000 forint

ELADÁS ÉS VÉTEL – eladott és megvásárolt lakások értékének különbözete után.

Ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. Egy 10 milliós lakás eladása után egy éven belül 13 milliós lakás vásárlása esetén az illeték alapja 3 millió forint, a mértéke 120.000 Ft.

ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁS VÁSÁRLÁSA – 15 millióig illetékmentés, 30 millióig a 15 millió fölötti vételár rész után.

15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása illetékmentes. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Azaz egy 28 millió forintos vételárú új lakás esetében az illeték alapja 13 millió forint, a mértéke pedig 520.000 forint.

FIATALOK LAKÁSVÁSÁRLÁSA – 35 év alatt 15 millió forintnál olcsóbb lakás esetén 50 százalékos kedvezmény.

Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg.

ÖRÖKLÉS ÉS AJÁNDÉKOZÁS

AJÁNDÉKOZÁS – egyenes ági rokonok és házastársak között ingyenes, egyébként lakástulajdon esetében 9%

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési és ajándékozási illeték mértéke 9%. Azaz egy 10 milliós lakás ajándékozása esetén a kapó fél 900.000 forint illetéket köteles fizetni. Az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), illetve házastársa által megszerzett ajándék illetékmentes.

ÖRÖKLÉS – egyenes ági rokonok és házastársak között ingyenes, egyébként lakástulajdon esetében 9%

A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési és ajándékozási illeték mértéke 9%. Azaz egy 10 milliós lakás öröklése esetén 900.000 forint illetéket köteles fizetni az örökös. Az örökhagyó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), valamint túlélő házastársa által megszerzett örökrész illetékmentes

A részletes szabáyokról itt tájákozódhat: 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály