2009. 12. 16.

2010-től feléledhet a lakáspiac

Erősödhet a lakásvásárlási hajlandóság, javulnak a hitelezési feltételek, és a lakáspolitika is kedvezhet a piacnak

Növekvő tranzakciószám, még egy ideig csökkenő árak, jobb hitelezési feltételek, kisebb illetékterhek, ugyanakkor bizonytalan politikai környezet várható egyebek mellett 2010-ben a magyar lakáspiacon. Az Otthon Centrum jövő évi előrejelzése szerint a kevés átadott lakásszám miatt hiány alakul ki 2011-re az új lakásokból és ezáltal az ingatlanpiac újból vonzó befektetési lehetőséggé válhat.

Mit hoz a jövő?

"Várakozásaink szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010. II. félévétől indulhat erősödésnek, de a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet csak 2011. közepére térhet vissza. Az árak alakulása pedig átlagosan a kereslet változásaitól függ; ennek megfelelően a csökkenő tendencia a jövő év első felében még marad. A hitelezési volumenek visszaesése ugyanakkor tartósabb is lehet, mindenesetre az idei évhez képest jövőre némi növekedésre számítunk. Több bizonytalan tényező nehezíti ugyanakkor a jövőbe tekintést, melyek közül a legfontosabb a 2010-es parlamenti választás, ami gyakran jelentett eddig is fordulópontot a piac működésében." – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A lakáspolitikában végbe menő óvatos javulás segítheti a piacot; ugyanakkor a választásokig, illetve az azt követő hónapokban még nem várható nagy volumenű döntés, a lakosság tehát minden bizonnyal várakozó állásponton lesz. Ezt némileg ellensúlyozhatja, és már januártól forgalomgeneráló tényező lehet az illetékek jövő évtől bevezetett csökkenése. Lakások esetében, a 4 millió forint feletti rész után a 6-ról 4%-ra csökkenés egy 20 milliós ingatlannál alapesetben 320 ezer forinttal kevesebb illetékterhet jelent az idei évihez képest.

Egy másik jelentős piacbefolyásoló tényező lehet a már elfogadott vagyonadó ingatlanokra kivetett eleme. Ennek bevezetése ugyanakkor, a jelenlegi politikai kommunikáció alapján, a választások eredményén múlik majd. Bár mindezidáig nem volt jellemző, hogy a vevők döntését befolyásolta volna az adóköteles limit figyelembe vétele, jövő év elejétől egyértelműen felkerülhet a keresési paraméterek közé, hogy az ingatlan forgalmi értéke – első lakás esetében – ne haladja meg a 30 millió forintot.

Az újlakás-piacra az idén októberben bevezetett támogatott hitel-konstrukció jelenlegi formájában – csakúgy, mint az azóta eltelt hónapokban – önmagában 2010-ben sem lesz pozitív hatással. A beruházók által nyújtott kedvezmények és innovatív értékesítés-ösztönző megoldások továbbra is fennmaradnak.

"Előzetes felmérésünk szerint, 2010-ben az idei évhez képest újabb 50%-kal eshet vissza az átadott lakásvolumen. Ennek következtében, 2011-re hiány alakulhat ki új lakásokból, ami a jó környéken lévő legkeresettebb lakástípusokat már jövőre is vonzó befektetési alternatívává teheti." – mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Mi történt 2009-ben?

• A tranzakciószámok csökkenése. Az év első hónapjaiban azok is kivártak a vásárlással, akik a szigorodó banki feltételek mellett is hitelképesek lettek volna. Az állami támogatások és szocpol júliustól való megszüntetése miatt bekövetkezett élénkülés sem ellensúlyozta azonban a nyári látványos visszaesést. Mivel az utolsó hónapok forgalma is csak mérsékelten emelkedett (sokan 2010-re halasztják a vásárlásukat a csökkenő illeték miatt), az Otthon Centrum 2009-ben Budapesten a tavalyi forgalom szűk kétharmadára számít, míg vidéken a visszaesés meghaladhatja az 50%-ot is.

• Csökkenő lakásárak. Ennek üteme elmarad az év elején becsült mértéktől, és tendenciaszerűen csak az év második felében, a támogatások megszűnése miatt amúgy is jelentősen lassuló piacon jelent meg. Kivételt képeznek a panellakások, amelyek ára az év egészében egyenletesen csökkent.

Országos átlagos tranzakciós m²- árak változása 2009-ben

 2009. január és június között2009. június és november között
Panellakás-2,3-9,5
Téglalakás13,9-13,5
Forrás: Otthon Centrum Megjegyzés: a féléves intervallum vizsgálata elfedi a havi változásokat, ugyanakkor a tendencia egyértelműen kirajzolódik.

• Élénkülő albérleti piac, ugyanakkor csökkenő bérleti díjak. A vállalhatatlan lakáshitel-törlesztési feltételek azokat is a lakásbérlet felé terelte, akik rendelkeztek a megfelelő önrésszel. Érdekes azonban, hogy mivel a kínálat bővülése meghaladta az újonnan jelentkező keresleti többletet, megindult a bérleti díjak látványos csökkenése. A piac egészére mintegy 10-15%-os csökkenés jellemző, ugyanakkor a drágább környékeken a tavalyi bérleti díj akár egynegyeddel zsugorodhatott.

• 30%-al kevesebb átadott új lakás 2008-hoz képest. A kereslet ehhez képest még jobban visszaesett, így – szakítva az elmúlt évek csökkenő tendenciájával – Budapesten mintegy 2900-ra nőtt az eladatlan lakáskészlet.

• Új értékesítés-ösztönző módszerek. Az újépítésű lakások beruházói rég nem látott erőfeszítésekre kényszerültek, hogy eladják építés alatt álló, vagy már megépült lakásaikat. Ilyen pl. a több nagyobb fejlesztő által bevezetett metódus, miszerint a lakás vevője a foglaló befizetése után adott időtartamig bérleti díj fejében a lakásban lakhat, a vételár fennálló részét majd csak ezt követően kell kifizetnie.

• Változatlan ingatlanközvetítői részesedés. Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint a szűkülő piacon a vevők – bár eleinte általában önerőből kezdik el a lakás hirdetését – ugyanannyiszor fordultak végül tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. Budapesten átlagosan az eladások 43%-a közvetítőn keresztül zajlott.

• Lassuló döntéshozatal. Míg 2008-ban az összes eladás 69 százaléka zárult 3 hónapon belül, addig 2009-ben mindössze a 46 százalékukat sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. Összességében vidéken, valamint az agglomerációban vált nehézzé az eladás, míg Budapesten a lassulás leginkább az amúgy is hosszabb idő alatt értékesíthető családi házakat érintette. Felmérésünk szerint, az Otthon Centrum az átlagnál hatékonyabb a lakások gyors eladásában. Azokhoz a magánszemélyekhez képest, akik nem vesznek igénybe közvetítőt, Magyarország vezető ingatlanközvetítője átlagosan kétszer gyorsabban bonyolítja le az adásvételeket.