2011. 08. 10.

A munkaerőpiac hajtja az ingatlanpiacot

Jó befektetés lehet a kiadási célú ingatlanvásárlás ipari beruházások közelében

Az autóipari beruházások nyomán megjelenő munkaerő kereslet, illetve a csábító külföldi munkalehetőségek az ingatlanpiacot is megmozgatják. Az érintett városok bérleti piacán jelentős a kereslet, egy-egy jó adottságú ingatlant napok alatt ki lehet adni. A munkaerő mobilitása nagyon alacsony hazánkban, de a két nagy autóipari óriás hazai beruházásai megmozgathatják a régió ingatlanpiacát. Az új osztrák és német munkalehetőségek is sokakat bírnak rá, hogy az ország nyugati részére költözzenek.

Pezseg a bérleti piac Győrben és Kecskeméten, a két nagy beruházásnak otthont adó vidéki városban. Győrben az Audi üzemének bővítése vonzza a munkaerőt, mind belföldről, mind külföldről. A győri bérleti piac felfutása fokozatos volt, hiszen az ingolstadti márka már évek óta jelen van Magyarországon, de az újabb 2.100 főnek munkát adó fejlesztés felpörgette a piacot. "A rövidtávon, 1-2 évre, előre gondolkozó új munkavállalók általában bérletben gondolkodnak." – mondta el Sánta László az Otthon Centrum győri franchise partnere. "Győrben a 70-75.000 Ft-os havi bérleti díjú, újszerű, igényesen berendezett kiadó ingatlanok akár egy napon belül is bérlőre találhatnak."

Győrben leginkább a jó állapotú, újszerű kiadó ingatlanokat keresik az új munkalehetőség miatt a városba költözők. Fontos az igényes berendezés, a minél modernebb felszereltség. Az ország minden részéről érkeznek a városba új munkavállalók, de sok köztük az osztrák és német állampolgár is. Nációtól függetlenül a jó minőségű albérleteket keresik, bár munkahelyi pozíciótól és anyagi lehetőségektől függően eltér a kép. Az Otthon Centrum győri irodájának tapasztalata szerint nem ritka, hogy a vezető beosztásban lévő bérlők akár 400.000 – 500.000 forintot is fizetnek havonta egy luxus csalási ház bérleti jogáért. A félmilliós bérleti díjért egy 250 négyzetméteres, medencés házat lehet bérelni a győri agglomerációban. A lakások esetében szintén erős kereslet mutatkozik a felsőbb szegmensben is; a belvárosban egy 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 150.000 forintos bérleti díjat is el lehet kérni. Kisebb, másfél illetve két szobás, 45-60 négyzetméteres ingatlanok havi bérleti díja 80.000 forint körül alakul. A bérlő megtalálásához szükséges idő lecsökkenése mellett a keresett szegmensekben a bérleti díjak is emelkedtek az elmúlt évekhez képest.

Az ismeretlen terep miatt eddig sokan csak az albérletben gondolkodtak, de az adásvételekben valószínűleg már a közeljövőben számíthatunk fellendülésre. Ingatlanvásárlásban, első sorban a hosszú távra tervezők gondolkodnak. Ők azonban, főleg a hosszú táv miatt általában az egész családjukkal együtt költöznek, ezért főleg a családi házak piacán jelennek meg keresőként. Az országon belül költözőknek, a területi árkülönbségek miatt azonban szembe kell nézniük azzal, hogy bizonyos esetekben a korábbi házuk vételáráért hasonló adottságú családi házat nagy valószínűséggel csak az agglomerációs településen találnak. A városba költözők 15-20 millió forintig keresnek családi házat, illetve lakást. Ezért az árért Győrságon családi házat, vagy a győri belvárosban egy 2-3 szobás lakást lehet találni.

Győrhöz nagyon hasonló helyzetben van Kecskemét, ahol a Mercedes beruházása hozhat előremozdulást a piacon. Az új munkavállalók nagy része albérletet keres. Győrrel szemben Kecskeméten hirtelen ugrott meg a kereslet, az elmúlt évhez képest szinte megduplázódott. A recept ugyanaz: az újszerű, vagy felújított ingatlanokat nagyon könnyen ki lehet adni. "Egy jó adottságú ingatlanra gyakran 6-8-an is jelentkeznek nagyon rövid időn belül" – mondta el Pálinkás Csaba, az Otthon Centrum Kecskeméti franchise partnere. "A bérleti piacon olyan élénk a kereslet, hogy helyi lakosok néha saját ingatlanjukat is felajánlják kiadásra, és maguk is albérletbe költöznek."

Az elmúlt időszakban főleg a külföldi munkavállalók, túlnyomórészt németek érkeztek a városba. Ők 800 – 1000 eurót is hajlandóak fizetni egy nagyon jó állapotban lévő, teljesen felszerelt ingatlanért, legyen szó belvárosi lakásról, vagy kertvárosi családi házról. Nagy értékű családi házakat is keresik a külföldi bérlők, nem ritka 1.500 – 2.500 euró közötti havi bérleti díj egy fix 2 éves szerződés bérleti esetében. A kulcs a magas minőség, és a teljes felszereltség, ami a konyhai kisgépeket is magába foglalja. A magyar munkavállalók csak most jelentek meg a piacon, az esetükben már az alacsonyabb bérleti díjú lakások a keresettek. Egy 2 szobás ingatlant 60-65.000 forintos havi bérleti díjért lehet kiadni, felújított lakásért havi 80.000 forintot is el lehet kérni. Kecskeméten egyértelműen a bérleti piacon jelentkezik a beruházás generálta többletkereslet, az Otthon Centrum kecskeméti irodájának tapasztalata alapján vásárlási szándékkal kevés új munkavállaló érkezik a városba. A jelentős bérleti kereslet a népszerűbb szegmensekben már a bérleti díjak emelkedését is beindította.

Nem csak a hazai ipari beruházások jelentette új munkahelyek, hanem külföldi munkalehetőség is nagy vonzerőt jelent. Ausztria és Németország idén május elsején nyitotta meg álláspiacát az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagországok – így Magyarország – munkavállalói előtt. Ennek megfelelően a nyugati végeken – Sopronban és Szombathelyen – jelentősen felpezsdült a kereslet mind bérlői, mind vevői oldalon. Az ország minden területéről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Pécsről, kisebb keleti településekről, de még a Balaton környékéről, sőt néhányan Budapestről is érkeznek a nyugati határszélhez közel eső városokba. Sopronban 20-30, Szombathelyen 30-40 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlanpiacon a munkalehetőségek megnyílása kapcsán.

Gyakori forgatókönyv, hogy a családfő albérletben térképezi fel az új munkát – ritka, hogy valaki aláírt munkaszerződés nélkül, vagy legalább komoly ajánlat nélkül költözzön – és amint megveti a lábát, a család is megérkezik. Innen már anyagi lehetőségektől függően lépnek tovább. Sokan maradnak albérletben, amíg korábbi ingatlanukat el nem adták, de az azonnali ingatlanvásárlás sem ritka.

Szombathelyen és a környékén általában 15 millió forintig keresnek ingatlanokat a városba költözők. Ezért az összegért már egy 80-100 négyzetméteres házat lehet találni a környező településeken, de a városban inkább lakások közül lehet válogatni ebből az összegből. Sopronban a keresések zöme 20 millió forintig terjed, de néha 40 milliót is költenének ingatlanra az újonnan a városban költözők.

A bérleti piacon mindkét városban a bérbeadók vannak jobb pozícióban. Sopronban egy 3 szobás, jó állapotú lakást nagyjából 1.000 forintos egy négyzetméterre vetített, havi bérleti díjért lehet kiadni. Kisebb, újszerű, jó elhelyezkedésű lakások bérleti díjai ennél is magasabbak lehetnek. Sopronban nagy a hiány a kiadó lakásokból, itt szintén nem ritka, hogy egy albérletre egy nap alatt sikerül bérlőt találni. Szombathelyen is várólisták vannak a jó adottságú bérleményekre. Egy újszerű, téglaépítésű, alacsony rezsijű, 3 szobás lakást akár havonta 60-70.000 forintért is ki lehet adni. Győrhöz és Kecskeméthez hasonlóan erre a két városra is igaz, hogy a jelentős bérleti kereslet jó befektetési lehetőséget kínál a kiadási célú lakásvásárlásban gondolkodóknak.

A beruházások és külföldi munkalehetőségek okozta ingatlanpiaci mozgás miatt kiadási célból most érdemes az említett vidéki városokban ingatlant vásárolni. Az ingatlanárak a válság óta csökkentek, nagy valószínűséggel elérték a mélypontjukat, a jelentős bérleti kereslet pedig folyamatos, biztos havi bevételekkel kecsegtet.