2020. 11. 11.

Árcsökkenést hozott a vírus az albérletpiacon

Budapesten úgy is árcsökkenést generált az albérletpiacon a vírus második hulláma, hogy a vizsgált időszakra még nem volt hatással a hétfőn bejelentett kormányzati intézkedéscsomag: az Otthon Centrum kimutatása szerint a fővárosban bérbe adott téglalakások négyzetmétere 2,5 százalékkal, a panellakásoké átlagosan tíz százalékkal csökkent. A trend alighanem folytatódik, mivel a munkahelyek ideiglenes megszűnése, és a korlátozások időtartamának bizonytalansága miatt várhatóan sokan kezdenek el az albérlet helyett más lakhatási megoldásban gondolkodni.

Az Otthon Centrum legfrissebb tanulmánya a koronavírus-járvány albérletpiacra gyakorolt hatásait összegezte. Az elemzésből az is kiderült, hogy a fővárosban a téglalakások kiadási ára 156 ezer forintra mérséklődött a szeptember és október közötti időszakban. A jelenlegi ár átlagosan 10 ezer forinttal kedvezőbb, mint a nyári hónapokban tapasztalt albérleti díj. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméterre vetítve 2 866 forint az átlagár, ami 2,5 százalékkal kedvezőbb a nyár során tapasztalt értékeknél.

A fővárosi panellakások esetében a lakáskiadók ősszel még ennél is nagyobb áresést könyvelhettek el: a bérleti díj 125 ezer forintra mérséklődött, ami a bérlők szemszögéből 5 000 forinttal kedvezőbb a nyári hónapok átlagánál. Egy négyzetméterre vetítve 2 280 forintra mérséklődött a bérleti díj középértéke, ami 10 százalékos csökkenés jelent, tudhattuk meg az Otthon Centrum elemzéséből. Arról is olvashattunk a tanulmányban, hogy a főváros több kerületében csökkent a téglalakások bérleti díja, ugyanakkor a belvárosi, valamint a budai és külső kerületekben különbözően reagáltak a vírushelyzetre a lakástulajdonosok és a bérlők. Az észak budai és külső pesti kerületekben a fajlagos bérleti díjakban 10 százalékot meghaladó mérséklődés volt megfigyelhető. Az ősszel értékesített budai lakások azonban a belvárosi lakásoknál nagyobbak voltak, ezért sok esetében meghaladták a fővárosi átlagos bérleti díjakat. Például az I. és a XII. kerületben 160 ezer, illetve a II. kerületben 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A pesti XIII. és XIV. kerületben szintén 160 ezer forint körül alakult a havi díj.

Ezzel szemben a belvárosi kerületekben a fajlagos bérleti díjakban nem érződött a vírus hatása, az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak 5 - 15 százalékkal nőttek a nyáron tapasztaltakhoz képest. Ami csak elsőre tűnik ellentmondásnak, mert valójában az történt, hogy a többi kerülethez képest a belvárosi kerületekben kiadott lakások mérete őszre 10-20 négyzetméterrel kisebb lett. Vagyis a belváros sem úszta meg az áresést, legfeljebb máshová került a hangsúly, hiszen a kisebb lakásokat fajlagosan mindig magasabb áron lehet kiadni, ugyanakkor az albérletek tényleges kiadási ára itt is csökkent. Az V. kerületben átlagosan 156 ezer, a VI. kerületben 145 ezer, míg a VII., VIII., és IX. kerületekben 120-125 ezer forintért sikerült bérlőt találni koraősszel.

A legnagyobb vidéki városokban mérsékeltebb volt a vírus albérletpiacra gyakorolt hatása. A téglalakásokat átlagosan 88 ezer forintért adták ki, ami 10 ezer forinttal ugyancsak alacsonyabb a nyári hónapokban tapasztalt árakhoz képest. A kiadott lakások mérete nagyjából 10 négyzetméterrel volt kisebb. Az egy négyzetméterre vetített fajlagos ár 7 százalékos növekedés után 2 ezer forintra nőtt. A panellakások esetében a bérleti díjak 4 ezer forintos emelkedéssel 92 ezer forintra nőttek, míg az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak 3 százalékkal, 2 050 forintra emelkedtek a legutóbbi két hónap adatai szerint.

A nagyvárosokban a bérleti díjak átlagában csekély különbség alakult ki a tégla és a panel építésű lakások között: a legdrágább településeken – ebbe a körbe tartozik Debrecen, Győr és Székesfehérvár – jellemzően 100-120 ezer forintot kértek egy bérleményért, míg az olcsóbb városokban – Pécsett, Szegeden és Miskolcon – ennél kedvezőbb ár, 80-100 ezer forintos bérleti díj volt irányadó az utóbbi két hónapban.

Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a hétfőn bejelentett kormányzati korlátozó intézkedések várhatóan a fővárosi albérletpiacra lesznek hatással, ugyanis a vendéglátóiparban tapasztalható leépítések miatt sok vidéki munkavállaló mondhatja fel bérleti szerződését. Mivel nem tudni, hogy milyen hosszú ideig tart a leállás, ezért valószínűsíthető, hogy a tartalékok felélése helyett sokan kezdenek el az albérlet helyett más lakhatási megoldásban gondolkozni.