2020. 10. 15.

Budapesten továbbra is egymillió forint négyzetmétere az új lakásoknak

Nincs lényegi változás a budapesti új építésű lakások darabszámában, az induló projektek terén azonban egy év alatt 15 százalékos visszaesést mutatott ki az Otthon Centrum legfrissebb tanulmánya. A fővárosban az idei évben egymillió forintos lélektani ár fölé kúszott az új építésű lakások átlagos négyzetméterára, ami éves szinten 6,5 százalékos emelkedést jelent.

Budapesten jelenleg 468 beruházás van folyamatban, ezekben 34 ezer lakás épül, bár 38 százalékuk még nem érhető el a vásárlók számára – derült ki az Otthon Centrum harmadik negyedévet összegző elemzéséből. Az online hirdetett új építésű lakásprojektekben a beruházók 6.040 lakást kínáltak megvételre, amely az épülő és tervezett lakásállomány 17,9 százaléka. Egy évvel ezelőtt ez az arány valamivel magasabb volt (20,7 százalék). A tavalyi adatokhoz képest nagyjából ugyanannyi projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (+0,4 százalék), az épülő és tervezett lakások száma is majdnem megegyezik az egy évvel ezelőtti számmal, csak 137 darabbal csökkent (-0,4 százalék). Az induló projektek száma azonban érezhetően csökkent 2020 harmadik negyedévben, mivel csak 47 új beruházás kivitelezése kezdődött el, ami az egy évvel ezelőtti 55-höz képest 15 százalékos csökkenés, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A budai és pesti projektek átlagos lakásszáma lényegében megegyezik, előbbinél 72, míg a pesti oldalon 73 lakás épül egy projektben a tanulmány szerint. A kiegyenlítődés pedig figyelemre méltó változást mutat: a korábbi felmérések idején jóval nagyobb volt a különbség a Duna két partja között. Ma azonban már Budára is jellemzőek a nagyobb lakásszámú projektek, ez alól egyedül a külső pesti kerületek jelentenek kivételt, ott nem nőtt a lakásszám, ezek továbbra is elmaradnak a belső kerületek számaitól.

A főváros sztárja megingathatatlanul a XIII. kerület, itt indult a legtöbb program, jelenleg 81 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ami egymagában a fővárosi társasházi projektek 17,3 százalékát jelenti. A beruházások száma alapján a budai oldalon a XI. kerület emelkedik ki (59 projekttel), de erős a felhozatal Óbudán is, a III. kerületben (47 projekt). A pesti oldalon Zugló (33), Ferencváros (31), Józsefváros (29) a sorrend a projektszámok terén.

A tanulmány az árak változásáról is beszámolt: az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1.045.000 Ft/m2 volt, ami éves szinten 6,5 százalékos növekedésnek felel meg. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V. és a XII. kerületben jellemző, ahol 1,5 millió Ft/m2 feletti árszint az irányadó. A másik véglet az eladásra kínált új lakásoknál a XXIII. kerületben volt, ahol 643 ezer Ft/m2 körüli ár a jellemző, míg a többi külső pesti kerület árfekvése 680–850 ezer Ft/m² között húzódik. Ugyancsak megfigyelhető, hogy a fővárosi projektek többségében hatalmas szórás alakult ki, a helyszín és a beépített anyagok függvényében 500.000–3 millió Ft/m2 között igen széles sávban kínálják a vállalkozók az új lakásokat.