2010. 07. 06.

Egész falvakat, vagy budapesti utcát is vehetnénk a lottóötösből

29 hétig halmozódott minden idők második legnagyobb ötöslottó főnyereménye. 3,16 milliárd forinttal gazdagodott a szerencsés nyertes, aki egyedül találta el mind az öt nyerőszámot. Az Otthon Centrum (OC) kínálata alapján tekintsük át, mit is kezdhetnénk ezzel a vagyonnal, ha úgy döntünk, hogy ingatlanba fektetjük!

Egy átlagember számára természetesen a lakóingatlan a legéletszerűbb vétel. Milliárdos (de már a százmilliós) árkategóriában kompromisszumok nélküli lakást vagy házat találhatunk, az ország bármely területén. És persze egyszerre sokat is vásárolhatunk, akár lakás céljára magunknak, családunknak, rokonainknak, illetve kiadási céllal is, a megfelelő területeken.

Ha telket vásárolunk, jól megválasztott helyszínnel és paraméterekkel (panoráma!) biztos befektetésre tehetünk szert. Egyszerre nagyobb, parcellázandó földdarab tulajdonosai is lehetünk, ám ez már elvezethet az ingatlanfejlesztés folyamatáig, ami speciális szaktudást igényel.

Folyamatos bevételt termelő, klasszikus ingatlanbefektetési célpont számtalan típusú adódhat. Vehetünk lakatlan, és szállodává, vagy irodaházzá átalakítható belvárosi épületet, már működő szállodát, irodaházat, üzletházat, vagy akár raktárközpontot. Természetesen ezek kombinációja, egy jól működő portfolió kialakítása lehet a legszakszerűbb döntés. Sőt, gyártulajdonosok is lehetünk! Fejlesztési területekben (akár üres telek, vagy bontandó épület) is gondolkodhatunk, ám ekkor is alaposan el kell mélyednünk a kockázatok és megtérülési idők tudományában. Álmodozni persze szabad! Nézzük tehát a konkrét példákat! Miből mit, mennyit, mekkorát, és hol vehetünk a lottóötösből? A következőkben a lakóingatlanokat elemezzük részletesen. A lenti árak mindegyike hirdetési ár, amiből – pláne készpénzes vevőként – jó eséllyel alkudhatunk, ugyanakkor a legdrágábbak esetében gyakran az euróárfolyam függvényében változnak.

A vidéki családi házak átlagára az OC kínálatában jelenleg 28 millió Ft. A 3,16 milliárdból tehát 112 házat tudnánk venni. Ez azt jelenti, hogy egy kis falut teljes egészében fel tudnánk vásárolni. Vannak természetesen olyan régiók, ahol 2-3 millió forintért lehet házat venni, így több település, vagy nagyközség tulajdonosai is lehetnénk – már ha csak az ingatlanállományt nézzük.

Életszerűbb azonban elképzelni, hogy a lottóötös birtokában a nívós, drága ingatlanok kerülnek szemünk elé. Az OC kínálatában lévő 10 legdrágább vidéki családi házat egyszerre megvehetnénk a nyereményből. Kezdve egy 720 millióért kínált újszerű, 1000 m2-es házat a Pilisben, mely 14 ezer m2 telken áll. Tartozik hozzá istálló, személyzeti ház, úszómedence, borozó, fitneszterem, négy férőhelyes garázs, s olyan luxusfelszereltség, mint étellift, központi porszívó, térfigyelő kamerák, öntözőrendszer, rejtett világítás, a tetőn hóolvasztó kábel, mosókonyha, stb. A lista második helyén egy 395 milliós, ugyancsak 1000 m2-es, a Dunakanyarban épült ház áll. A sorompóval védett lakóparki területből 25 ezer m2 telek tartozik az alig tízéves ingatlanhoz. A ház moziszobával, műteremmel, biliárd szobával, fitnesz teremmel, 207 négyzetméteres medence térrel, jacuzzival, szaunával, szolárium szobával, 7 állásos teremgarázzsal van felszerelve, a biokertben pedig zöldség és gyümölcs terem. Debrecenben, a Nagyerdőben 500 m2-es házat vehetünk 279 millióért. A négyszintes, többgenerációs épület bő ezer m2-es telken áll, az egyéb fő paraméterek pedig: 8+2 fél szoba, 5 fürdőszoba, két konyha, duplagarázs, szauna, kerti medence és márványburkolat. A további hét ingatlan között találunk Komárom-Esztergom megyei birtokot halastavakkal, nógrádi kúriát, valamint pest megyei, debreceni és kecskeméti házakat.

A budapesti átlagár családi házak tekintetében 62 millió Ft az OC kínálatában, így a fővárosban 50 átlagos házat tudnánk venni a lottó főnyereményből. Ha csak ebbe fektetnénk, egy utcányi ingatlan tulajdonosai lehetnénk. Tízmillió Ft alatt sem reménytelen a helyzet, itt főleg házrészeket találunk a kül-pesti kerületekben. Mindenesetre ebben a kategóriában 300 ingatlant is vehetnénk.

A drágább végéről nézve a kínálatot, Budapesten a top 3 családi házat is csak szűkösen tudnánk megvenni a lottóötösből – bár néhány hónapos bankban fialtatás után már ez sem lenne akadály. A legdrágább ház – egyben az ország legdrágább lakóingatlana a cég portfoliójában – egy gellérthegyi, 1230 m2-es ingatlan, mely 2715 m2 telken áll, és ablakaiból, valamint a 200 m2-es teraszról 180 fokos panoráma tárul elénk a budai Vár, a Duna és a Parlament felé. A 2009-ben épült, minden luxussal felszerelt, 15 szobás, 7 fürdőszobás ház ára 1,745 milliárd Ft. Ennek valamivel kevesebb, mint a feléért, 777 millióért Pasaréten vehetünk 1058 m2-es, 15 szobás, 2004-ben épült négyszintes házat, melyben több lakás is kialakítható, illetve pinceszintje jelenleg is üzleti funkcióval hasznosul. Az árban 77 m2-es panorámás tetőterasz, lift, 7 állásos garázs, medencés parkosított kert is benne foglaltatik. 742,5 millióért a pesti oldal patinás diplomatanegyedében eladó egy impozáns, 110 éve épült, 1224 m2 alapterületű, de a padlás felé tovább bővíthető villaház, mely jelenleg cégközpontként üzemel. Ebben a funkciójában a négy szinten jelenleg 40 szoba található. Háromszázmillió forint felett még több tucatnyi házat, villaépületet találunk az OC kínálatában, szinte kizárólag a budai oldalon, illetve Pesten a Városliget közelében.

A vidéki társasházi lakások átlagára 14,8 millió Ft az OC kínálatában. Ez alapján 213 átlaglakást tudnánk venni 3,16 milliárdból. Ugyanakkor ötmillió alatt is bő a kínálat egész országszerte, tehát akár háromszor ennyi ingatlant is vásárolhatnánk, ha a mennyiségi szempontot tartanánk szem előtt.

A cég kínálatában a legdrágább lakás egy tatai, négyszintes, 2003-ban épült 336 m2-es ingatlan. Az Öreg-tó partján hatalmas terasz, ötállásos garázs, belső lift, szauna, jacuzzi, kandalló, beépített bútorok, és számtalan biztonsági és kényelmi szolgáltatás várja vevőjét. Ezután rögtön százmillió Ft alá érkezünk, hiszen második helyen egy siófoki 105 m2-es lakás áll, melynek 64 m2-es teraszáról, a jacuzziból közvetlen balatoni panoráma tárul elénk, mindez 98 millió Ft-ért. 50 millió Ft felett több, kisebb társasházban lévő lakást találhatunk. Az ikerházhoz képest gyakran csak az a különbség, hogy a két lakás egymás felett van egy épületen belül. Ha ezeket nem számítjuk, akkor a top 3-ba még egy budaörsi, új építésű, 126 m2-es lakás kerül, 196 m2-es terasszal, 74,5 millió Ft-ért. Az OC adatbázisában lévő lakások közül különben az 56 legdrágábbat egyszerre megvehetné a lottóötös nyertese. Főleg siófoki és Pest megyei (illetve még olyan nagyobb városokban mint Győr, Debrecen, Székesfehérvár lévő) ingatlanok kerülnének így a tulajdonába.

Budapesten kb. kétszer annyiba, 28,9 millió Ft-ba kerül egy átlagos társasházi lakás, mint vidéken. A lottóötösből így megvásárolható 109 lakás egy nagyobb háztömbnyi ingatlant jelent. Hatmillió Ft alatt is több tucatnyi lakást találunk a kínálatban, szinte kizárólag téglalakásokat a VIII., X., XX. és XXI. kerületekben. Ilyen ingatlanból bőven 500 db felett vehetnénk, azaz rövid utcákat egészben. Ha a lottónyertes valami okból kifolyólag ragaszkodna a panellakásokhoz, akkor Budapesten 11 milliós átlaggal számolva 287, vidéken 8,5 milliós átlaggal 371 lakást vásárolhatna fel, azaz egy-egy nagyobb szalagházat egyben.

Az Otthon Centrum kínálatának 8 legdrágább fővárosi társasházi lakását szűken számolva meg tudnánk venni a 3,16 milliárd forintból. Ebből hét lakás egy Andrássy úti, 1884-ben épült, és jelenleg átalakítás alatt álló műemlék épületegyüttesben található. A legdrágább lakások 100-200 m2 közöttiek, melyeket a beruházó 305,9 és 460,5 millió Ft között kínál. A felújítást követően tetőkertes napozóterasz és portaszolgálat áll majd az elegáns luxus kivitelű lakások vásárlói szolgálatára. A XII. kerületben 330 millió Ft-ért lehet egy 2006-ban épült 195 m2-es (nappali + 5 szobás, 2 fürdőszobás) lakáshoz jutni, 153 m2 terasszal és 80 m2-es önálló kerttel a nagy közös parkon belül, valamint dupla garázzsal. Az ötlakásos épület rendhagyó építészeti megoldásokkal épült, hatalmas, ívelt üvegfalakkal; a lakóknak fitneszterem, szauna és medencék állnak rendelkezésre.

Az átlagember számára legéletszerűbb lakóingatlanok után most csak néhány egyéb ingatlantípust, illetve konkrét ajánlatot mutatnánk meg a milliárdos árlimit felett:

- Komárom-Esztergom megyei cukorgyárat vehetünk, ha a nyereményt néhány hónapig előtte bankban fialtatjuk.
- 1,7 milliárdért hoteltulajdonosok lehetnénk, mégpedig a Nagykörút IX. kerületi szakaszán.
- Csepelen 24 ezer m2-es, daruval, tehermérleggel felszerelt raktárcsarnokot kaphatunk 1,6 milliárd Ft-ért.
- Százmillióval olcsóbban juthatunk hozzá a XI. kerületben a főváros egyik legnagyobb szabadidős és sportközpontjához, étteremmel, teremfoci- és squashpályákkal, biliárdszalonnal és játék-, valamint fitnesstermekkel.
- További százmillióval olcsóbban, a VI. kerületi diplomatanegyedben háromemeletes társasházba fektethetünk, melyben új lakások, vagy szálloda alakítható ki.
- Ugyancsak 1,4 milliárdért Győr határában 28 hektáros, termál-üdülőterület besorolású telket kaphatunk, melyre wellness-központ és termál-lakópark építhető.
- Az V. kerületi Banknegyedben, a Parlamenttől 300 méterre 1,2 milliárdért műemléki védettségű hatszintes épületet vehetünk.
- Ugyanennyiért az Újlipótvárosban, közel 30 éve épült irodaházat kaphatunk.
- 1,1 milliárdért Zuglóban vehetnénk a kilencvenes években épült, kétszintes szolgáltató- és irodaházat. Számtalan életszerű, vagy realitásában is az álomvilágba tartozó lehetőség adódik tehát a szerencsés nyertes előtt. Mindenesetre egyéni ízlés szerint pl. egész Balatonudvari, vagy gellérthegyi luxusház, esetleg cukorgyár is lehet a befutó…