2007. 08. 29.

Egyetemisták az ingatlanpiacon

Lassan itt az új tanév kezdete, s a felsőoktatási intézmények leendő hallgatói számára megoldandó kérdés a szálláskeresés. Milyen lehetőségek közül választhatnak a hallgatók Budapesten és a nagyobb vidéki egyetemi városokban? A kollégiumi férőhelyek korlátozott száma miatt a diákok gyakran albérlet mellett döntenek, vagy saját lakásba költöznek.

Lakásvásárlás - az egyetemisták igényei

Az Otthon Centrum adatbázisa alapján vizsgáltuk, hogy milyen lakásokat keresnek az egyetemista életkorban lévő 18 és 25 év közöttiek Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban. Az elemzésbe bevont hatszáz tényleges ingatlanvásárló fiatal átlagosan 14 M Ft-ért keresett lakást. A leggyakoribb keresett ár a 9 M Ft volt, s a vásárlási igények fele nem lépte át a 12 M Ft-ot, a keresett lakások mérete általában 45 és 50 m2 között alakult. Budapesten a 11 M Ft körüli ingatlanok a legkeresettebbek a fiatalok körében, míg a vidéki egyetemi városokban (Győr, Pécs, Sopron, Szeged, Veszprém) a 8-9 M Ft közötti ingatlanok a legkedveltebbek. A főváros-vidék ingatlanpiaci viszonyoknak megfelelően alakulnak a keresett alapterületek is; Budapesten a 40 m2 körüli ingatlanok a legnépszerűbbek, míg vidéken az 50 m2-es alapterület áll az első helyen.

A fiatalok jellemzően az olcsó, kis alapterületű ingatlanokat keresik - figyelembe véve anyagi lehetőségeiket, illetve életvitelüket - ez egyáltalán nem meglepő. Ráadásul ezek a lakások később könnyebben értékesíthetők. "Egyre gyakoribb, hogy módosabb szülők befektetésként megvásárolják a kiszemelt lakást, majd a tanulmányok befejeztével azt értékesítik. Ők általában a jobb minőségű, téglaépítésű lakásokat keresik." elemezte Bőhm Ferenc a győri Otthon Centrum iroda vezetője. Ezt támasztja alá a soproni iroda munkatársa is: "Sopronban, néhány tehetősebb szülő megvásárolja gyermekének a lakást, garzont vagy 2 szobást, egy a fontos, a jó közlekedés. Általában újszerű, vagy új lakás a favorizált, s mivel nálunk az egyetem a Lőverek aljában van, ahol nagyon borsosak az árak, ezért inkább picit távolabbi ingatlant választanak." Nagyobb hallgatói létszámmal rendelkező egyetemvárosokban, mint például Pécs, ahol összesen párszáz kollégiumi férőhely jut a csaknem 33.000 hallgatóra, még elterjedtebb a saját lakás vásárlása. "Az egyetemisták nagy többsége elsősorban vásárol és az ár, illetve az elhelyezkedés a meghatározó szempont, kevésbé érdekli őket a minőség. Többségében panellakásokat vásárolnak, méretben min. 1,5 szobásat keresnek, mert akkor egy szobát ki tudnak adni albérletbe. A plusz bevételt a rezsi fizetésére, vagy ha hitelből vásárolnak, a törlesztőrészlet fizetésére fordítják. Árban jellemzően 9 millió forintig mennek el." – állítja Adriányi Nóra a pécsi OC iroda vezetője. Kisebb vidéki városokban, Nyíregyházán, Kecskeméten, Székesfehérváron inkább a lakásbérlet az elterjedtebb.

A bérleti piac lehetőségei – többen, összefogással

Budapesten a kiterjedtebb kereslet- és piac-méret miatt nehezebb meghatározni, hogy az egyetemisták inkább albérletet keresnek vagy a vásárlás mellett döntenek, mindkét esetre találunk bőven példát.

Stratégiai partnerünk az ingatlan.net adatbázisát segítségül hívva a bérleti piacon is tájékozódtunk. Az egyetemek környezetében egy átlagos 45m2es lakás havi bérleti díja elhelyezkedésétől függően 50-80 ezer forint között alakul. Az átlagárakat gyakran felhajthatják a drágább, nem egyetemistáknak szánt albérletek, ezért a leggyakrabban előforduló bérleti díjakat is figyelembe véve, utóbbiból számoltuk a teljes lakásra jutó havi bérleti költségeket.

Vidéken, Debrecenben 1.050 Ft/m2-es átlagos bérleti díjjal kell számolni, ez 45 m2-re vetítve havi 47.000 Ft. Győrben az 1.100 Ft/m2-es bérleti díj, 50.000 Ft-os havi átlagos költséget jelent. Bőhm Ferenc szerint az egyetemisták még ennél is kevesebb összeget, 25.000 - 40.000 Ft-ot szánnak albérletre Győrben. "A legtöbben bútorozott albérletet keresnek , vagy csak szobát. Általában kis alapterületűt (a rezsi és a bérleti díj miatt), de nem ritka, hogy 2-3 tanuló összeáll és így vesznek ki egy lakást közösen. A választásban jellemzően nem a minőség, hanem az egyetemhez való közelség, vagy közlekedési lehetőség és az ár dominál. Az albérletkeresésnél, lakásbérlésnél a döntés viszonylag gyorsan történik, hiszen a diákok csak nyár végén kezdik a nézelődést és ősszel már indul az oktatás." – foglalja össze tapasztalatait a győri irodavezető. Pécsen az átlagos bérleti díj 1.300 Ft/m2 körül alakul, ami 58.000 Ft-os átlagos bérleti díjat jelent egy 45 m2-es lakásra. Az egyetemisták, győri társaikhoz hasonlóan azonban kevesebbet költenek albérletre, bútorozott, másfél szobás lakást 40.000 - 50.000 Ft-ért keresnek.. "Bérlés esetén egyedi fűtésű ingatlanokat keresnek, előnyben részesítik a bútorozott ingatlanokat. Augusztus elejétől figyelhető meg a bérleti piac élénkülése és általában egy – két hét alatt megszületik a döntés a vásárlásról." – mondja Adriányi Nóra a pécsi irodavezető. Sopronban 30.000 – 40.000 Ft körül keresnek az egyetemisták ingatlant, ami a város átlagos bérleti díj szintje alatti összeg. A hallgatók bevett szokása, hogy az első éves diákok szobát bérelnek, majd később többen összeállva lakást, olcsót, bútorozottan, jó közlekedéssel, így az egy főre jutó bérleti díj alacsonyabb lesz. Nyíregyházán az OC munkatársának elmondása szerint egy 80 m2-es lakás egy szobára jutó bérleti díja 15.000 – 20.000 Ft körül alakul. Ugyanezt erősíti meg Kovács Tibor a veszprémi Otthon Centrum iroda tulajdonosa. "Veszprémben is gyakori, hogy a szülők által vásárolt lakást a tulajdonos diák többi hallgatótársával osztja meg, így extra ’ösztöndíjra’ tehet szert."A szegedi egyetemistáknak átlagosan 1.150 Ft/m2-es árat kell fizetniük, ez egy 45 m2-es lakás esetén 51.000 Ft-os havi kiadást jelent.

A diákok albérlet keresési szokásairól összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy az olcsó, az átlag alatti árú bérleményeket keresik, s gyakran többen, főleg bútorozott lakásokat bérelnek ki. A döntés - a rövidre vett keresési idő miatt - gyorsan megszületik. Az albérlet kiválasztásánál az ár mellett az iskola közelsége, illetve a jó közlekedés játszik kulcs szerepet, a minőségre kevesebb hangsúly kerül.