2011. 07. 27.

Együttműködés az ingatlanközvetítők között – ki nyer vele?

Mit érdemes tudni a közvetítői megbízásról egy eladónak?

Ha körülnézünk az ingatlanközvetítői piacon azt hihetnénk itt a tavasz: felbolydult a piac, több együttműködési kezdeményezés is a szárnyát próbálgatja, melegszik a levegő. Jócskán bent vagyunk már a nyárban, de ez a zsongás, a napokban megjelent hírek megzavarhatják az ingatlanukat eladni fontolókat, vagy már értékesítési megbízást adott tulajdonosokat, de a közvetítői piac szereplői sem feltétlenül látják át a helyzetet. Érdemes a tisztánlátás érdekében megvizsgálni az új lehetőségeket, mind közvetítői, mind eladói szemmel – Ki profitálhat az új felállásból?

Ingatlanközvetítői együttműködés: több száz éves múlt

Az Otthon Centrum a napokban indította el ingatlanközvetítőknek kínált együttműködési programját. A program lényege, hogy az Otthon Centrum kizárólagos megbízási állományában lévő eladó ingatlanokat más, nem a hálózatban dolgozó, az Otthon Centrummal együttműködő közvetítők is ajánlhatják, illetve eladhatják saját vevőiknek. Az Otthon Centrum már 2009 óta dolgozik külső ingatlanközvetítőkkel, saját megbízásai értékesítésében. "Az eddigi koncepció csak a megbízások egy speciális csoportjára, a problémás banki ingatlanok értékesítésére vonatkozott, de elegendő tapasztalatot tudtunk gyűjteni, hogy az együttműködést a teljes kizárólagos ingatlanportfoliónkra kiterjesszük." – mondta el Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Az ingatlanközvetítők közötti együttműködés ötlete nem nóvum, az angolszász országokban a közvetítői együttműködés bevett formája az MLS (multiple listing service), ami közvetítők illetve közvetítői hálózatok szoros együttműködését teszik lehetővé. Az első MLS rendszerek az 1800-as évek végén indultak be az USA-ban.

"Az általunk kínált együttműködés ugyan egyelőre több jellemzőjében eltér az MLS rendszerektől, de úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés nagyban segítheti a közvetítői munka hatékonyságát, amire a jelenlegi piaci viszonyok között nagy szükség van. Az értékesítési hatékonyság növelésével pedig, közelítve a fejlett piacok jellemzőihez, a tulajdonosok is nagyobb aranyban köthetnek majd kizárólagos megbízást, ami mind a tulajdonos, mind a közvetítő szamara hatékonyabb együttműködési formát jelent." – tette hozzá Kühne Kata. A közvetítői hatékonyság növekedéséből pedig tehát maguk az eladók profitálhatnak. Az együttműködés fontosságát az is mutatja, hogy a válság évei alatt egyre több eladó ad értékesítési megbízást az ingatlanközvetítőknek. Az Otthon Centrum felmérései szerint Budapest a tulajdonosok 40 százaléka, vidéken pedig 45 százaléka azonnal ingatlanközvetítőhöz fordul, és a válság alatt folyamatosan nőtt azoknak a száma, akik első önálló értékesítési próbálkozásaik után végül ingatlanközvetítőn keresztül értékesítették az ingatlanukat.

A magyar piacon most egyszerre több együttműködési ajánlat is megjelent, ami mindenképpen üdvözlendő, hiszen a válság jelentősen meghosszabbította az ingatlan eladásához szükséges időt, és a hatékonyabb közvetítői munka ezt a periódust rövidítheti.

Eladók: fontos megnézni, hogy milyen megbízást adunk

Az eladók alapvetően két megbízási típus között választhatnak, az általános megbízás, illetve a kiemelt (avagy kizárólagos) megbízás között. Az általános megbízás esetén a közvetítőt csak akkor illeti meg jutalék, ha a vevőt az adott ingatlanközvetítő ajánlotta a tulajdonosnak. A kiemelt megbízás esetén – amikor az eladó kizárólag egyetlen közvetítőnek ad megbízást –, azonban minden esetben megilleti a jutalék a megbízott közvetítőt. A kiemelt megbízásoknak, szemben az általános szerződésekkel, egy fontos jellemzője, az általában alacsonyabb jutalék szint mellett, a jóval nagyobb hatékonyság. Az Otthon Centrum kiemelt megbízásait háromszor hatékonyabban és kétszer rövidebb idő alatt teljesíti mint, az általános megbízásokat. Ennek a magyarázata nagyon egyszerű, az ingatlanközvetítőnek a kiemelt megbízás jelentette kizárólagosság elegendő teret enged, hogy zavartalanul végig vigye hirdetési- és értékesítési stratégiát, és a legjobb ajánlatot találja meg az ingatlanra. Az általános megbízás jelentette verseny gyakran a jó stratégia megvalósítását akadályozza. A kiemelt megbízás jellegéből az is következik, hogy a tulajdonosnak érdemes hátradőlnie, és az ingatlan eladását teljes mértékben a megbízott közvetítőre bíznia.

Az ingatlanközvetítői együttműködések megindulásával a kizárólagos szerződések kötésénél egy újabb szempontra is célszerű figyelnie az eladóknak. A közvetítők közötti együttműködés nem azt jelenti, hogy a tulajdonosnak elég csak egy kizárólagos megbízást adni az együttműködést elindító hálózatnak, és ezzel a piacon lévő összes közvetítő az ő ingatlanát fogja vevőinek ajánlani. Az együttműködés nem érinti automatikusan az összes közvetítőt a piacon, csak azokat, akik csatlakoznak az együttműködést ajánló hálózat rendszeréhez.

Az együttműködéssel tehát még vonzóbb lett kiemelt megbízás adni, mivel több közvetítő, illetve közvetítő hálózat együtt hatékonyabban dolgozik, de a közvetítő kiválasztásában az együttműködő partnerek száma csak egy szempont, a megbízhatóság, szakmai felkészültség, tapasztalat továbbra is elsődleges fontosságú a döntés meghozatalakor.

Független közvetítők előnyben

"Az Otthon Centrum országos hálózata méreteiből, piaci pozíciójából adódóan az ingatlankeresők nagy részével kapcsolatba tud lépni." – tette hozzá Kühne Kata. – "Azonban tisztában vagyunk vele, hogy a független közvetítők, akik helyi tapasztalataik révén magas reputációt szereztek, személyes kapcsolatrendszerükön, lokális ismertségükön keresztül kapcsolatban állnak olyan vevőkkel is, akik önmaguktól nem feltétlenül jutnának el az Otthon Centrumhoz. Úgy gondoljuk, hogy ez az együttműködés leginkább számukra lesz gyümölcsöző, hiszen így lojális vevőiknek egy széles ingatlanportfoliót tudnak bemutatni." Az Otthon Centrum versenytársakat figyelő felmérése szerint fokozatosan nőtt azon közvetítők aránya, akik nagyon kevés megbízás teljesítéséből tartják fenn magukat. Nekik ez az együttműködés több értékesítést jelenthet. A kérdésre válaszolva a közvetítői összefogás mind az eladóknak, mind az együttműködő közvetítőknek előnyös lehet.