2012. 11. 30.

Építés vagy vásárlás?

Otthon Centrum Lakáspiaci Monitor – 2012. III. - telekpiac

A telekpiacra az egyre csökkenő sajátcélú lakásépítés mellett a családi házak viszonylagosan nyomott ára is rányomja a bélyegét. Amíg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig 10-15 százalékkal esett vissza. Budapesten a legtöbb kereső a 13-22 millió közötti telkekről érdeklődött 2012 első három negyedévében, Pest megyében a 10-15 millió közötti áron kínáltak voltak a legkeresettebbek. A keleti és nyugati országrészben a 2 és 9 millió forintos telkek a legkedveltebbek, de nyugaton van kereslet a drágább, 15-20 milliós értékűek iránt is. A telekpiacról, a sajátcélú, illetve értékesítési célú lakásépítésekről, az újlakás piacról, a finanszírozási környezetről, illetve szabályozási hatásokról ír részletesebben az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Monitorja.

Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjából többek között kiderül, hogy a belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén. Az okokat vizsgálva több szempont is felmerülhet. Egyrészt a sajátcélú lakásépítések 2008 óta tartó folyamatos csökkenése, ami a fővároson kívül az ország minden területére jellemző. A fővárosban tradicionálisan az értékesítési célú lakásépítések domináltak, ezért a visszafogottabb visszaesést az alacsony bázis magyarázhatja.

A fent vázolt tendencia 2012 első kilenc hónapjában is folytatódott, az idei év első három negyedévében a fővárosban stagnált, a vidéki városokban 8 százalékkal, a községekben pedig 20 százalékkal csökkent a saját használatra épített lakások száma 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Építés vagy vásárlás?

"Az építkezési kedv megcsappanását mi is egyértelműen érzékeljük a telekpiacon." – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. "Gyakori, hogy az ügyfeleink párhuzamosan keresnek családi házat és építési telket."

Bár nem teljesen megegyező a saját használatra lakást építők és a családi házat vásárlók csoportja, beszédes, hogy míg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig csak 10-15 százalékkal esett vissza.

Természetesen nem minden esetben helyettesítheti egymást a családi ház vásárlása és az építkezés. Szentendrén főleg a magasabb ártartományban keresők, akik akár 20-25 millió forintot is hajlandóak egy telekért áldozni, ragaszkodnak a saját építkezéshez. Emögött főleg a speciális, saját építkezés keretében megvalósítható igények állnak, nem ritka, hogy ezek a keresők már a családi ház kínálatot áttekintve döntöttek a saját építkezés mellett. Ebben az ártartományban kevesebb a kereső, és az üzletek létrejöttét az is nehezíti, hogy az eladók kitartják az árat, nem, vagy csak nagyon nehezen hajlandóak engedni eredeti elképzelésükből. Esetükben főleg a motiváció hiányzik, a bevételre nincs égetően szükségük, ezért inkább kivárnak a magas áron.

Az olcsóbb telkek iránt már viszonylag nagyobb kereslet látható a környéken és ebben a szegmensben az eladók is rugalmasabbak. A kifejezetten csak telekvásárlásban gondolkozó kereső Gödöllő térségében is kevesebb. Nem ritka, hogy 20-22 millió forintos kerettel rendelkező keresők egyszerre keresnek telket, jó helyen található bontandó vagy felújítandó házat, vagy újszerű, jó minőségű családi házat. Az Otthon Centrum érdi irodájának kollégái is azt tapasztalják, hogy a felújítandó házakat jobban keresik, mint az építési telkeket. Dunaharasztiban is kevés kimondottan telkeket kereső vevőről tudunk, ugyan itt a kínálat is szűkösebb, az eladók pedig kitartják az árat. Debrecenben a jó elhelyezkedésű telkeknek van piaca, bár tény, hogy kevés a kimondottan telket kereső vevő és a jó lokációjú telkekből sincs sok a piacon. Debrecenben kevésbé tapasztaljuk, hogy a családi ház és a telek keresés párhuzamosan futna, ami mögött a határozottabb elképzelések, illetve különlegesebb igények és a szűkebb kedvező elhelyezkedésű telekkínálat áll. Győrben az országosnál valamivel jobb lakáspiaci trendeknek megfelelően a telkek piaca is élénkebb, mind kínálati, mind keresleti oldalon. Ezen a területen az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az eladók és a vevők árelképzelései sem esnek nagyon messze egymástól, az alku mértéke is kisebb.

Milyen telkeket keresnek?

Az Otthon Centrum adatbázisa alapján 2012 harmadik negyedévében a budapesti, belterületi telekpiacon a legtöbb kereső 13 és 22 millió között kínált telkek után érdeklődött, a legkeresettebbek a 15 millió körüliek voltak. A legtöbb érdeklődést a 600-700 négyzetméteres telkek generálták. A felsőbb ártartományokban, a 25-30 milliós, de még a 30 milliónál is drágábbakra szintén volt számottevő kereslet. A budai kerületekben a 100 millió forint körüli áron kínált telkek után már visszafogottabb mértékben érdeklődtek. A főváros agglomerációjában, bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is, a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik. Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. Egyébként, a telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb. Az Otthon Centrum ebben a mérettartományban nagyon sok érdeklődést regisztrált a 6 millió körüli vételártól kezdve egészen a 25 millióig. Az ország keleti és nyugati felében egyaránt 2 és 9 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben az ennél drágább telkek is keresettek, még a 20 milliós értéktartományban is számottevő a kereslet.