2005. 09. 15.

Hogyan vegyünk lakást? Tanácsok a profitól

napi.hu, 2005. szeptember 15.

Időt, energiát spórol az, aki - lehetőleg profi - tanácsadó bevonásával szeretne lakóingatlant vásárolni. Mindez ráadásul a vevő számára a legtöbb esetben ingyen van.

Cikkünk első részében a kiválasztásig tekintjük át a keresési folyamat legfontosabb állomásait. Vadászatra fel! Annak érdekében, hogy leendő vevőként minél gyorsabban fel tudjuk mérni a piacot, célszerű a kiválasztott környéken működő ingatlanirodák kínálatával megismerkedni - tanácsolja Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise-hálózatának üzemeltetési igazgatója. Az irodákban ugyanis felmérhető a választék, s ott lehet információt szerezni arról is, hogy a területen milyen az infrastruktúra, a közlekedés, van-e óvoda, iskola, várhatók-e komolyabb fejlesztések, változások. Egy felkészült ingatlanközvetítő arról is tájékoztatás tud adni, hogy a kinézett városrészen belül melyek a legkellemesebb, illetve legkedveltebb körzetek, milyen ott a közösség, a szomszédság.

Környék, típus, ár és a kompromisszumok A szakember szerint lakásvásárlás esetén először arról érdemes döntenünk, melyik környékre költöznénk szívesen, majd arról, hogy milyen ingatlan-típust szeretnénk, s minderre mennyit tudunk szánni. Ezt követően fel kell térképezni, mi a legfontosabb kiválasztási szempont - a háztípus vagy a környék, emelet vagy tájolás, stb. -, hol lehet kompromisszumot kötni. Ide tartozik annak meghatározása is, hogy mit szerettünk előző lakásunkban, és mi az, amin mindenképp változtatnánk. Ha ez nincs meg, nehéz megfogalmazni az ingatlanközvetítő felé az igényeket, ami miatt feleslegesen elhúzódhat a keresési folyamat. Kühne Kata szerint gyakori, hogy a vevők nem határozzák meg jól igényeiket, és csak az első pár ingatlan megtekintése után derül ki, hogy mit is szeretnének valójában. Célszerű már az ingatlanirodában minél több képet megnézni, s ezek alapján elképzelni a lakást, házat. A szakember hangsúlyozza: mindig rá kell kérdezni a környékre, ez ugyanis sokkal meghatározóbb a döntés során, mint sokan gondolnák. A környék nem változtatható meg ízlésünk szerint, az ingatlan igen.

Merjünk nagyobbat/kisebbet álmodni! Fontos, hogy a keresési folyamat elején merjünk egy árkategóriával elmozdulni, azaz érdemes megnézni a tervezettnél 20-25 százalékkal olcsóbb és drágább ingatlanokat is - hangsúlyozza a szakember. Ez egyfelől azért lehet célszerű, mert a piacon túlkínálat van, azaz lehet alkudni. Másfelől olyan ingatlanra is bukkanhatunk e technika révén, amire nem is számítottunk, s könnyen lehet, hogy így találjuk meg álmaink otthonát. Az árkategória-lépés azért is hasznos, mert átfogóbb képet kaphatunk a kínálatról.

Döntés vagy új paraméterek A szakember tanácsa szerint 6-7 ingatlan megtekintése után át kell gondolnunk, mit szeretnénk valójában. Ezt követően vagy döntést kell hozni a vásárlásról, vagy új paramétereket kell meghatározni, s immár azok alapján folytatni a keresést. Az a vevő, aki 20-30 ingatlan megtekintése után sem elégedett, valószínűleg rosszul lőtte be a keresési feltételeket, árelképzelése és igényei nem találkoznak, azaz nem reális a kívánt ár-érték arány.Alapvető tényező, hogy mennyire motivált a vásárló, például - élethelyzetéből adódóan - muszáj költöznie, vagy érzelmi alapon változatna lakáskörülményein. Ha hiányzik az elegendő motiváció, egy év is eltelhet, míg végül vételre szánja rá magát. Ugyanakkor ha valaki eltökélt, addig megy, míg meg nem találja az igazit.

Mit akarsz egyáltalán? Ha egy vevő kiválaszt egy ingatlan-irodát, a tanácsadónak először ismertetnie kell vele, hogyan áll a piac, majd tisztázni kell, hol tart a vásárló, sürgős-e számára a vétel, vagy inkább csak érdeklődne, nézelődne - ehhez kell igazítani a tanácsadást. Az már a tanácsadón múlik, hogy mennyire tudja rábeszélni ügyfelét a profi keresési technikák alkalmazására - véli Kühne Kata.

Gondolkodj helyettem! A hatékony együttműködés érdekében fontos, hogy a tanácsadó megismerje a vevőt, pontosan lássa az igényeit - így adott esetben ügyfele "helyett" tud majd gondolkodni, kiválasztani a bemutatandó ingatlanokat. A piacon ugyanis rengeteg ingatlan van, de nehéz azt az egyet megtalálni, ami bejön. Az is sokszor a tanácsadóra hárul, hogy megismertesse a valósággal a vevőt, azaz tájékoztassa, a pénzéért milyen kínálatból választhat, és egyáltalán, mi a legokosabb megoldás az adott helyzetben: a hitelfelvétel, az új lakás, vagy használt, esetleg felújítandó otthon. Nem árt, ha a vevő nyitott a különböző megoldásokra, variációkra, ez ugyanis igencsak megnöveli a lehetőségeit.

Cikkünk következő részében a vásárlási folyamat legkényesebb részéről, az alkudozásról lesz szó. Mi a helyes technika, lehet-e alkudni az új lakásoknál? Holnap kiderül.