2014. 07. 29.

Javuló számok a lakásépítésekben

2014 első féléves lakásépítési statisztikák

22 százalékkal nőtt az átadott lakások száma az idei év első félévében az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint a féléves növekmény szinte teljes egészében az első negyedévben látható bővülésnek köszönhető – akkor 50 százalékkal nőtt az épített lakások száma –, mivel a második negyedévben csak egy százalékkal több lakást adtak át, mint egy évvel korábban. A nagyon alacsony bázis miatt néhány száz lakás átadása már komoly százalékos növekedést hozott az első negyedévben. Ilyen alacsony számok esetén azonban néhány nagyobb projekt átadása – egyszeri hatásként – jelentősen megdobhatja az átadott lakások számát, és ez hozhat komoly növekedést is, de ez még nem feltétlenül jelent stabil, megalapozott növekedést. Az egyszeri hatást támasztja alá az is, hogy a második negyedévben csak 1 százalékos volt a növekedés.

Bizakodásra az ad okot, hogy az építési engedélyek számának növekedése – ami jó előrejelzője a fejlesztői várakozásoknak, illetve a használatbavételi engedélyek alakulásának is – mindkét negyedévben folyamatos volt, az első negyedévben 20, az első hat hónapban pedig 18 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a növekedés mögött nagy bázishatás húzódik meg, mivel abszolút értelemben a 2014 első féléves teljesítmény nem haladja meg a 2012 első félévében mértet sem a használatbavételi, sem az építési engedélyek számában. A válság előtti, 2007-es szintnek pedig csak 20 és 25 százaléka a 2014 első hat hónapjában kiadott építési-, illetve a használatbavételi engedélyek száma.

Szintén pozitívumként értékelhető, hogy Budapesten az átadott lakások számában 2012 első félévéről 2013 első félévére látható 13 százalékos növekedés kitartott, és 2014 első félévére további 17 százalékkal nőtt az épített lakások száma. A sajátcélú építkezések továbbra is lefelé tartó trendet mutatnak a fővárosban, azaz egyelőre a fejlesztők húzzák a piacot. Az ingatlanfejlesztők, amellett, hogy a kisebb lakásszámú projekteket részesítik előnyben, egyre gyakrabban adják bérbe az eredetileg értékesítésre épített lakásaikat. A határozott idejű bérleti szerződéssel egyrészt maguk is bevételre tehetnek szert, amíg nem találnak vevőt a lakások. Másrészt a bérlővel együtt eladásra kínálat lakások a befektetők számára – akik egyre többen vannak a vevők között – nagyon vonzóak, hiszen azonnal jövedelmet tudnak termelni.

A vidéki városokban az értékesítési céllal épített lakások száma 28 százalékkal, a saját célra építetteké pedig 26 százalékkal emelkedett. A községekben a saját célú építkezések növekedése 46 százalékos volt a vizsgált időszakon. Ez bizakodásra adhat okot, mivel a háztartások várakozásait, bizalmi helyzetét, jövőbe vetett hitét jobban tükröző sajátcélú építkezések vidéken jobban emelkedtek, mint az értékesítési célúak. Bár a községekre is igaz, hogy a lendület nagyobb volt az első negyedévben, mivel itt a sajátcélra épített lakások számának előző évhez viszonyított növekedése még 60 százalékos volt.

.