2008. 01. 11.

Kiemelt megbízás: sokat nyer rajta az ügyfél

Általában egy-másfél hónapon belül elkel a lakás ingatlanközvetítő segítségével

Mit tegyünk, ha értékesíteni kívánjuk lakásunkat? A saját "szakállra" elkezdett eladási procedúra korántsem biztos, hogy a leghatékonyabb megoldás. Aki pedig ingatlanközvetítőhöz fordul, sokszor a "több ingatlanközvetítő, nagyobb esély" elvét alkalmazza. Kérdés azonban, hogy helyesen cselekszik-e? Az ingatlanos cégek ugyanis a kizárólagos, vagy inkább - ahogy mostanában nevezik - a kiemelt szerződést preferálják, ami azt is jelenti, hogy a VIP ügyfélhez hasonló szolgáltatásokra számíthat a megbízó.

Mit tesz az emberek többsége, amikor el szeretné adni a lakását? Alighanem meghirdeti azt valamelyik napilapban, kerületi újságban, majd fogadja a telefonokat. A hívások között számos ingatlanközvetítő is van, akik az ingatlan értékesítését vállalnák, és persze érdeklődő magánszemélyek sora, akik általában sokallják a kért árat. Ezek mellett nem hagyhatók figyelmen kívül azok az érdeklődők sem, akik csak megnézik a lakást, mindenfajta komolyabb szándék nélkül, aminek azért veszélyei is lehetnek. Hetek, hónapok múlhatnak el sikertelenül, és kérdés, hogy a lakástulajdonos hogyan reagál minderre: csökkenti-e az árat, vagy meghirdeti a lakást más fórumokon.

–Az ingatlanközvetítő felkeresése sokat lendít az értékesítés menetén – hangsúlyozza Juhász Ákos, az Otthon Centrum XIII. kerületi irodájának franchise-partnere, aki úgy látja, hogy az elmúlt néhány évben kezdték az emberek pozitívan megítélni az ingatlanszakma és ezen belül az ingatlan-tanácsadók munkáját. A tulajdonosok mind több pozitív élményének köszönhetően megnőtt az ingatlanos szakembereket igénybe vevők száma. Az egyre több sikeres értékesítés, az ingatlanközvetítők piaci részesedésének növekedése, a franchise hálózatok térnyerése megteszi hatását, amit jól mutat, hogy míg pár évvel korábban a tranzakciók közel 20 százaléka zajlott közvetítőkön keresztül, addig ez az arány napjainkban Budapesten már az 50 százalékot is eléri.

Mikor érdemes igénybe venni ingatlanközvetítőt? - Minden esetben! Árkategóriától, az ingatlan helyszínétől, méretétől függetlenül – hangzik a szakember válasza. – Első lépésben a szakember megnézi az adott lakást, felméri, milyen értéket képvisel, majd piacelemzést végez, és annak függvényében, hogy milyen határidővel szükséges a lakást értékesíteni, megtervezi az értékesítés menetét – összegzi a folyamatot Juhász Ákos. A gyorsaság mellett a szolgáltatás minősége is lényeges, egy jó ingatlanközvetítő megfelelő tanácsokat adhat, és megkímél sok utánajárástól és ügyintézéstől is. Ő már ismeri az ingatlanértékesítés folyamatát, tudja, hogy mikor mit kell tenni, és segítségünkre lesz a jó döntések meghozatalában. Eleve "előszűrt" ügyfeleknek mutatja be az ingatlant, azaz olyan potenciális vásárlóknak, akiknek az előzetes igényfelmérések alapján megfelelő lehet a lakás. Nem csoda, hogy egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást.

Érdemes tehát ingatlanközvetítővel szerződni. De milyen szerződést kössünk? Bármelyik ingatlanirodába megyünk be, kizárólagos szerződést ajánlanak, amitől az emberek többsége reflexszerűen ódzkodik. Úgy vélik, ezt a szerződést nem lehet, vagy sokkal nehezebb felbontani, esetleg csak komoly összeg ellenében, nem beszélve a különböző jogcímeken fizetendő díjakról. Kérdés azonban, hogy jól gondolják-e? Az első kellemetlen tapasztalat akkor érheti a magánszemélyeket, amikor úgy érzik, hiába bíztak meg több irodát, egyik helyen sem foglalkoznak velük megfelelően, arról nem is szólva, hogy gyorsan komolytalanná válhat az ajánlat, ha például az eladásra kínált ingatlan értékét az egyik közvetítőnél mérséklik, a másiknál azonban nem. Az sem kelt jó benyomást, ha ugyanazon lakás mellett az újságban minden egyes nap, vagy akár ugyanabban a hirdetési oszlopban más-más telefonszám szerepel.

Mi szól a kiemelt szerződés mellett? - A kiemelt megbízás legnagyobb előnye, hogy mind az ügyfélnek, mind az ingatlanközvetítőnek biztonságot nyújt – fogalmaz Kovács Tibor, az Otthon Centrum Franchise Hálózat - Zala Ingatlan Partner Kft. ügyvezetője, aki szerint már egyre több ügyfél érti az ilyen típusú szerződés jelentőségét. - A szerződés jobb kapcsolattartást tesz lehetővé a cég és a magánszemély között, akinek egyetlen tanácsadóval kell csupán időpontokat egyeztetnie, miközben az ingatlaniroda hálózatának előnyeit is élvezi – mutat rá Kvanta András, az Otthon Centrum Franchise Hálózat - Ingatlan Liget Kft. ügyvezetője. Ráadásul az értékesítés időhorizontja is belátható, mivel a kiemelt szerződések határozott időre szólnak.

A szakember szerint fontos szempont, hogy az ingatlan-tanácsadó is jobban szívügyének érzi a lakás eladását, mintha csak egy általános szerződésről lenne szó. Érdemes az ingatlanra külön marketingtervet készítenie, több hirdetési felületre is elhelyezni, ahol a kiemelt helyet is érdemesnek tartja felhasználni. A hirdetés az iroda kirakatába is felkerül, ráadásul az ügyfélnek csupán sikerdíjat kell fizetnie, a hirdetésekért nem számolnak fel semmit. Nem csoda, hogy jóval magasabb – Az Otthon Centrum statisztikái alapján közel 70 százalékos – arányban kelnek el a kiemelt szerződéssel értékesített ingatlanok, mint általános szerződés esetén. Egy felkészült ingatlan-tanácsadóval kötött, jogilag korrekten szerkesztett kiemelt szerződés tehát az eladó számára aranyat érhet.

–Az általános szerződéssel számos probléma van – hangsúlyozzák a szakértők, akik szerint korántsem igaz, hogy a "több ingatlaniroda, több esélyt jelent", sőt, ez általában éppen fordítva van. Az általános szerződések kapcsán ugyanis számos olyan kérdés vetődik fel, amire nehéz mindig egyértelmű választ adni. Ilyen például a következő: "Ki vitte ki az ügyfelet, kinek is jár a díj?" - Igazán problémás esetek a nem korrekt szerződésekből fakadnak, ilyenkor nem a szolgáltatás a cél, hanem a különböző jogcímű haszonszerzés. Ilyen esetekben fordul elő, hogy fizetni kell a webes megjelenésért, a regisztrációért, a hirdetésekért, a kikísérésekért, egyéb tevékenységekért vagy éppen a semmiért.

A szakemberek egyértelműen a kiemelt szerződésben látják a jövőt, mint mondják, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban ma már kizárólag így cserélnek gazdát az ingatlanok.

Keretbe:

Mire figyeljen a magánszemély kiemelt (kizárólagos) szerződés kötésekor?

- Mindenképpen jó nevű, hálózattal és értékesítési kultúrával rendelkező céggel érdemes megkötni a kiemelt szerződést, mivel az ilyen cég a vevők számára is egyfajta garanciát jelent.
- Ne írjunk alá olyan szerződést, amelyben az ingatlaniroda egyszerű elállás esetén is kéri a teljes díjat.
- Ne írjunk alá olyan szerződést, ahol a webes megjelenésért, a regisztrációért, a hirdetésekért, a kikísérésekért, illetve egyéb tevékenységekért is felszámolnak díjat. - Ne menjünk bele olyan szerződésbe, amely nem meghatározott időre szól.
- Nem árt tudni, hogy a megbízónak a kiemelt szerződés lejárta után is fizetnie kell, de csak akkor, ha a szerződés keretében kiközvetített ügyfél a szerződésben meghatározott időn belül megvásárolja az ingatlant.
- Az ügyfélnek ugyanakkor joga van számon kérni minden, az ingatlanközvetítő által felajánlott szolgáltatás elvégzését, ami komoly felelősséget ró az ingatlancégre.

Másik keretes:

A kiemelt szerződés előnyei:
- nagyobb értékesítési arány
- összehangolt, koncentrált hirdetési megjelenések
- egyértelmű, hogy kinek és mikor jár jutalék
- határozott idejű szerződés, belátható értékesítési időtáv
- az ingatlan megkülönböztetett módon történő kezelése
- nagyobb bizalom a felek között - egyszerűbb kapcsolattartás