2005. 10. 10.

Luxusotthon időseknek - jó üzlet

Nagy üzleti lehetőségek rejlenek az egyre jobban terjedő nyugdíjasotthon-beruházásokban. A kereslettel egyelőre nem bír a kínálat, így nem csoda, ha egy lakóhely ára az új lakásokéval egyezik meg.

Van rá igény

Magyarországon jelenleg a népesség mintegy 30 százaléka (mintegy 3 millió fő) részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban. Ez az arány a demográfiai előrejelzések szerint nőni fog a jövőben, hiszen a 60 év felettiek aránya a 14 éven aluliakhoz képest (öregedési index) folyamatosan nő, az utóbbi másfél évtizedben minden eddiginél dinamikusabban. Így a jelenlegi trendek szerint a potenciális kereslet is nőni fog az idősek gondozását érintő szolgáltatásokra, ami csak a kínálat állandó bővítésével lesz majd kielégíthető.

Bár az elmúlt évek kormányzati lakástámogatási rendszerei a fiatalok lakáshoz jutását állították előtérbe, a különböző központi támogatási formák révén a nyugdíjasotthonok építése és üzemeltetése is vonzó ingatlanfejlesztési lehetőség hazánkban. Itt ráadásul a keresleti bázis is egyértelműen bővül.

Jelenleg mintegy 700 idősek otthona működik az országban, 45 ezer férőhellyel. Emellett csaknem 20 ezer a várólistások száma. A kereslet számszerű és minőségi bővülésével az otthonok építése egyre vonzóbb üzlet, és ingatlanfejlesztők is egyre többször választják azt a megoldást, hogy magas színvonalú lakóparkokban a lakóházakkal együtt idősek otthonát is építenek. Az Otthon Centrumtól származó információink szerint a jövőben nyugati és izraeli befektetők megjelenésével is számolni kell, természetesen a luxuskategóriában, adaptálva a hazájukban jól működő formákat.

Állami támogatással

Az otthonok működtetéséhez engedélyt kell szerezni, mely a költségvetési forrásokhoz és az intézményi normatívához való hozzájutás feltétele. Emellett törvény határozza meg a pénzbeli és természetben nyújtott ellátások egyes formáit, a biztosítandó szolgáltatásokat (lakás, szabadidő, étkezés, gondozás), a jogosultság feltételeit, a szociális ellátás intézményrendszerét. Fontos kritérium például, hogy a bentlakásos intézményi lakószobában legfeljebb négy személy helyezhető el. A magas színvonalú magánintézmények apartmanjai ugyanakkor egy- vagy kétszemélyesek.

Idősek otthonának építésekor állami támogatás vehető igénybe. Emellett az állam a központi költségvetésből normatív módon támogatja a személyes gondoskodást nyújtó intézmények működését (ez magánintézményeknél évi 769 ezer forint). A normatíva és a tényleges költségek közötti különbséget az ellátottak térítési díjából, valamint az egyszeri belépés költségeiből fedezik. Az ellátottak anyagi helyzetüktől függően, jövedelmükkel (nyugdíjukkal) arányos térítést fizetnek az ellátásokért. A szociális szakellátás területén megvalósult a szektorsemleges finanszírozás, ami azt jelenti, hogy azok a civil és gazdasági szervezetek, amelyek ilyen feladatra vállalkoznak, és rendelkeznek a működési engedéllyel, ugyanazt a támogatást igényelhetik, mint az állami intézmények.

Nagyobb kultusz és luxus Nyugaton

Tőlünk nyugatabbra nagyobb hagyományai vannak az extra szolgáltatásokat nyújtó nyugdíjas-otthonok működ-tetésének. A hálózatként működő, négy országban 20 otthont fenntartó Kursana Residenzen bentlakásos intézményeiben például a havidíj tartalmazza a saját 1-4 szobás apartmant fürdőszobával, konyhával, tárolóhelyiséggel, erkéllyel, továbbá a kábeltévét, 24 órás segélyhívást, a tornaterem használatát, ingyenes hálózaton belüli telefonálást, valamint a rendszeres takarítást, mosást. Kiegészítő szolgáltatásként vehető igénybe a parti- és szobaszerviz, a szabad orvosválasztás, az apartmant kérésre átalakító mesterember, a költöztetés, valamint az igény szerinti rendezvényszervezés, illetve részt lehet venni egy- és félnapos szervezett kirándulásokon. A vendégszobákban a látogatók helyezhetők el, a próbalakásokban pedig lehetőség van a végleges beköltözés előtti, kötöttségek nélküli akklimatizálódásra.

Díjak egyszer - és többször

Ellentétben az önkormányzatok vagy egyházak intézményeivel, a gazdasági szervezetek otthonaiban holtig tartó használati jog illetheti meg az ellátást igénybe vevőt, esetleges pluszkitételekkel (például az örökösök a befizetett pénz egy részét visszakaphatják, amennyiben a lakó meghatározott életkor előtt elhunyna). Egyes esetekben tulajdonjog is szerezhető, amely szintén nem örökölhető. Kiegészítések ilyenkor is lehetnek: ha a lakó néhány éven belül ki kíván költözni az otthonból, úgy az egyszeri hozzájárulást időarányosan, kamatok nélkül igényelheti vissza. Mivel a tulajdonjog a fejlesztőnél marad, egy apartmant többször is el lehet adni, ami még vonzóbbá teszi ezt a beruházási formát. A másik oldalon ugyanakkor a folyamatos fenntartással járó költségek állnak.

Nyugdíjasotthon lakójaként először magáért az ingatlanért kell fizetni. Ennek ára a magas minőségű magánotthonokban összevethető a környékre jellemző újlakás-árakkal. A fizetési ütemezés is hasonló (például előleg szerződéskor, többi beköltözéskor). A beköltözést követően pedig havi térítési díjat kell fizetni, ami 2006 januárjától meghaladhatja az eddig a nyugdíj 80 százalékában maximalizált díjat.

Míg a Fővárosi Önkormányzat átlagot meghaladó minőségű otthonaiban a 1,5-3,7 millió forintos egyszeri hozzájárulás mellett egységesen körülbelül 45 ezer forint havi díjat kell fizetni, a gazdasági szervezetek ennél magasabb költségek ellenében biztosítják a még magasabb szintű ellátást. Az egyszeri belépési díj leginkább attól függ, hogy hány ágyas a szoba, illetve apartmanházban történik-e az elhelyezés. Az összeg meghatározása egyben vagy négyzetméterárban történik, külföldiek számára euróban. Magyar vagy kettős állampolgárok sokszor akár 20 százalékkal alacsonyabb havi díjat fizetnek, mint a külföldi lakók.

Alapellátás extrákkal

Mivel országos összehasonlításban és abszolút értékben is Budapesten él a legtöbb nyugdíjas, itt és az agglomerációban található a legtöbb idősotthon. A fővárosi otthonok többsége valamelyik külvárosban helyezkedik el, megfelelve a nyugdíjasok nyugodtabb életformára irányuló igényeinek. A magántulajdonban levő intézmények szívesen választják az agglomeráció valamely települését is (például Nagykovácsi, Üröm, Gyömrő, Budakeszi), illetve olyan vidéki falvakat, ahol a természeti környezet önmagában vonzó tényező lehet.

Az intézmény típusától eltekintve az alapszolgáltatások körébe tartozik az állandó betegápolás, rendszeres orvosi vizit, takarítás, mosás és tévénézési lehetőség (közösségi termekben vagy a szobában). A fodrász, kozmetikus, gyógytornász, fizikoterápia, büfé, könyvtár, gépjármű-tárolási lehetőség és a háziállat-elhelyezés az elterjedtebb extrák közé tartozik, melyek sok önkormányzati otthonban már nem vehetők igénybe. Az uszoda, szauna, termálgyógyfürdő, tornaterem, 24 órás portaszolgálat, barkács-szoba, szálláslehetőség a látogatóknak, horgász-, csónakázótó viszont a magán- (és néhány esetben az emelt szintű önkormányzati) intézmények sajátja.