2015. 05. 18.

Mindenki nyaralót vesz a Balatonon

Otthon Centrum: 40 százalékkal bővült a balatoni ingatlanpiac

Ismét nagyon erősen indult a balatoni nyaralóvásárlási szezon, 2015 első négy hónapjában az Otthon Centrum tapasztalata szerint csaknem 40 százalékkal nőtt az adásvételek száma előző év azonos időszakához képest; megközelítőleg 1.400 ingatlan cserélt gazdát idén, és ha ez az ütem egész évben kitart – amihez minden feltétel adott –, akkor 2015-ben átlépheti a 4.000-es határt a balatoni vízparti települések forgalma. Siófokon és Balatonfüreden az árak mind a lakások, mind a családi házak tekintetében – 330 és 220 ezer forintos négyzetméter árral - már a budapesti árszintet közelítik. A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, kivéve Siófokon, ahol az első negyedévben volt említésre méltó számú külföldi vásárló is, de arányuk nem lépte át a 10 százalékot. A Balatonon vásárlók között a 40 év és annál idősebb korosztály van többségben, de gyakori, hogy 2-3 generáció igényeit is figyelembe véve vásárolnak.

2014-ben a balatoni vízparttal rendelkező települések ingatlanforgalma – ideértve a lakóingatlanokat és az üdülőket is – az Otthon Centrum becslése szerint megközelítette a 3.000 adásvételt. „Az idei év még a tavalyinál is dinamikusabban indult a Balaton partján, tapasztalatunk szerint 40 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát az első négy hónapban, tavalyhoz képest” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „A teljes éves forgalom ezt az ütemet tartva elérheti a 4.000 ingatlant is az év végére.”

Balatoni vízparti települések, lakóingatlanok és üdülők forgalma (db)A szezon nagyon korán indult a „magyar tenger” partján, már a január is kiemelkedő forgalmat hozott az adásvételek számában, az azt követő hónapok pedig még erősebbek voltak. Korábban, a válság éveiben, a balatoni nyaralóvásárlási szezon március környékén indult, de 2014-ben és 2015-ben a szezonkezdet egyre korábban kezdődött, az idei januári forgalom csaknem elérte a 2013-ban, a szezonban jellemző havi forgalmi szintet.

 

Mit és mennyiért?

Átlagos négyzetméter árak néhány nagyobb város vonzáskörzetében, 2015 első négy hónapja

A kereslet bővülése az árak változásában is érezhető, az árak emelkedése 2015 első négy hónapjában, meghaladta az 5 százalékot a családi házak és nyaralók esetében az előző év azonos időszakához képest. A lakásoknál pedig még ennél is 2-3 százalékponttal nagyobb növekedést mért az Otthon Centrum. Siófokon és Balatonfüreden az egy négyzetméterre vetített árak a budapesti átlaghoz közelítenek. Bár az árak már nem a mélyponton vannak, a következő években további áremelkedés várható, így nem érdemes sokáig halogatni a nyaraló vásárlást, már ezt a nyarat is a saját nyaralóban élvezhetik a gyorsan döntő vevők. Bár a nyaralóvásárlás alapvetően egy hosszú távú döntés, nem ritka, hogy a vevők még nyárig le akarják zárni a tranzakciót, hogy azonnal kihasználhassák új ingatlanukat.

Balatonfüreden és környékén 2015 első négy hónapjában a családi házak piacán a leginkább a 20 és 25 millió forint között kínált családi házak voltak keresettek, minden negyedik vásárló ilyen árfekvésű házak iránt érdeklődött. A kereslet viszonylag széles skálán oszlik meg, mivel az Otthon Centrum több érdeklődést regisztrált 40 és 60 milliós családi házakra is. Ezek már panorámás, vagy part menti, nagy, 200 négyzetmétert meghaladó alapterületű házak. A 20 és 25 millió közötti kínálat esetében is 100 négyzetméternél nagyobb házak a legkeresettebbek. Balatonfüred környékén a nyaraló besorolású ingatlanok között a legtöbb vevő a 7 és 10 millió közöttieket kereste, de mutatkozott érdeklődés a 15 millió forint körüli nyaralókra is.

Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn is keresettek voltak az olcsó, 5 millió körüli, 30-50 négyzetméter körüli lakások. A városban a társasházi lakások piaca is élénkülőben van, különösen keresettek az új építésű lakások, azon belül is népszerűek a part-közeli ingatlanok, apartmanok, nyaraló lakások a nem ritkán 1 millió forint/négyzetméter ár ellenére is. Befektetői szemmel keresettek a belterületi telkek, melyekre minimum 4 lakásos ingatlant lehet építeni.

Balatonlellén és környékén az érdeklődők csaknem fele 9-12 milliós családi házakat keresett, ezek jellemzően Balatonlelle környéki kisebb településeken találhatóak. Lellén, Fenyvesen, illetve Bogláron a drágább, 15-20 milliós családi házak is keresettek. Nyaraló besorolású ingatlanokat 5 és 10 millió forint között kerestek 2015 első négy hónapjában, jellemzően a Balatonlelle körüli településeken. Balatonlellén a kis alapterületű, 25-35 négyzetméter körüli újépítési lakások is nagyon kapósak voltak, ezek eladási ára átlagosan elérte a 370.000 forintot négyzetméterenként. Az új lakás vásárlóknál sok a befektető, szinte minden második vevő ilyen céllal vásárol. Némi élénkülés tapasztalható a nyaralóövezeti telkek iránt is. A vevők az egész országból érkeznek, elsősorban Budapestről és Pest megyéből, Kaposvárról, Pécsről, de a keleti nagyvárosokból is tapasztalható érdeklődés.

Keszthelyen és környékén, a családi házak piacán a legtöbb vevő 15-16 milliós házakat keresi, ezek jellemzően 120 és 150 négyzetméter körüliek. A kereslet viszonylag széles sávon oszlik meg, az Otthon Centrum komoly érdeklődést tapasztalt 25 és 30 millió forint között kínált házakra is. Keszthelyen, a városban szintén széles ársávon mozog a kereslet, a 2015 első négy hónapjában regisztrált eladások 6 és 30 millió forint között szóródnak. A nyaraló besorolású ingatlanok esetében a Keszthely környéki településeken 9 és 10 milliós nyaralók nagyon keresettek, ezek jellemzően kisebb, 50-60 négyzetméter alapterületű ingatlanok. Van érdeklődés a drágább, 13-15 milliós nyaralókra is. Keszthelyen a 9-10 milliós lakások voltak a leginkább keresettek, de a környéken az olcsóbb, 7 milliós lakások is kapósak.

A Siófokhoz közel eső településeken sok vevő kereste a 13-15 milliós áron kínált családi házakat, a városban is nagy piaca van ezeknek az ingatlanoknak, de a drágább, 20-25 milliós családi házak is keresettek. Van kereslet a drágább házakra is, az Otthon Centrum regisztrált érdeklődést 30, 40 és 45 milliós házakra is. Siófokon és környékén a nyaraló besorolású ingatlanok esetében sokan kerestek 10-11 milliós ingatlanokat. A városban az új, vagy újszerű lakások is keresettek, a vízparthoz közeli, panorámás lakások négyzetméter ára az 500.000 forintot is meghaladja.

Velencei-tó