2008. 03. 13.

Nagyobb megrázkódtatás nélkül indult az idei év a lakáspiacon

Nagyobb megrázkódtatás nélkül indult az idei év a lakáspiacon. A januártól bevezetett SZJA-módosítások hatása egyelőre nem nevezhető látványosnak - az Otthon Centrum tapasztalatai szerint. A használt-lakás piacon, éves szinten 5-10% közötti kereslet-mérséklődésre számítunk 2008-ban. Itt természetesen jóval nehezebb átlagokat, mutatókat mondani, mint az újépítésű lakásoknál. Mindenesetre a központi elhelyezkedésű, jó beosztású, befektetésnek vonzó lakások ára reálértékben is emelkedhet, míg például az energetikailag nem felújított, nagy alapterületű, hetvenes években épült panellakásoké akár 7-8%-kal csökkenhet.

Az eddigi tapasztalatok szerint, az új lakások szegmensében az év eleji áremelkedés átlagos nagysága 3-5% között alakult. A vevők egyre konkrétabb elképzelésekkel állnak elő, s ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az igény a komplex kiszolgálásra az értékesítés folyamán (pl. finanszírozási, műszaki és belsőépítészeti egyeztetés). A vevők új lakás finanszírozását bonyolítja általában egy meglévő használt lakás, meglévő hitellel a háttérben, aminek együttes ügyintézése némileg komplikáltabba teszi az új ingatlan megvásárlását is.

Az értékesítési idő némileg meghosszabbodott, jól látható az a tendencia, hogy az átadáshoz közeli lakások iránt magas a kereslet. A projekt átadásáig a lakások körülbelül 90 százaléka továbbra is gazdára talál, bár a piac két szegmense megosztott. A magasabb négyzetméter árú ingatlanokra jellemzőbb, hogy jobbak az eladási számok az átadás előtt, amikor az épület már fizikailag is bejárható. Az alacsonyabb árfekvésű lakásoknál, ahol általában van előértékesítés, ill. kedvező fizetési ütemezés is – részben a befektetési céllal vásárlóknak köszönhetően – a projekt indulásakor is jelentkezik egy komoly felfutás az értékesítésben. A lakásvásárlásnál továbbra is a projekt elhelyezkedése a legfontosabb szempont. Elsősorban 35-65 négyzetméter közötti, jó elosztású, hatékony alaprajzzal rendelkező, jó tájolású lakások a legkedveltebbek. Bár általában nem jelent különösebb előnyt a földszinti elhelyezkedés, kivétel itt is akad, a privát kertkapcsolattal rendelkező lakások esetén, melyeknél már a tervezéskor figyelembe veszik a tájolást, az intimitás megteremtését, valamint általában a teraszok kialakításánál a használható méretet. Az egyedi penthouse lakások közül azok a keresettek, ahol a bevezető árak miatt alacsonyabbak a négyzetméterárak.

A háromlakásosnál nagyobb beruházásokat tartalmazó adatbázisunk szerint a fejlesztők 2008-ban Budapesten 11 ezer lakás átadását tervezik. Ez azonban csak év eleji összesítés, tapasztalatok szerint nagy arányban csúszik át következő évre az átadás. Összességében azonban idén akár a 9 ezret is megközelítheti a fővárosban átadott társasházi lakások száma.

Az eddigi slágerkerületek mellé egyre inkább felzárkózik a budai zöldövezet (III., XI.), ahol több nagy projekt áll építés, illetve előkészítés alatt. Az ezres lakásszámot az árérzékeny vevők által favorizált X. kerület is várhatóan túllépi.

Az átadott, de eladatlan lakások száma egy év alatt 1400-ról 2000-re emelkedett (viszont 2005-ben még 2200 körül járt). Ennek fő oka, hogy míg a fővárosban, 2007-ben átadott lakások száma 17%-kal nőtt, a kereslet mindeközben nem bővült.

A bő kínálat, valamint az éles beruházói, banki és értékesítői verseny révén mindinkább előtérbe kerül a fogyasztóvédelem az ingatlanszakmában. "A hálózatok közötti verseny így már nem csak az eladott lakások és irodák számában zajlik, hanem a tanácsadók képzésében, mely feltétele az ügyfelek korrekt kiszolgálásának. Az Otthon Centrum - mára 40 modulból álló - képzési rendszere a speciális gyakorlati ismeretekre is kiterjed, oktatóink tapasztalt ingatlanos szakemberek, akik egyúttal a lexikális tudásbázist is biztosítani tudják partnereink számára."- emelte ki Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise hálózatának ügyvezető igazgatója.