2013. 06. 03.

Padlásseprés a banki ingatlanportfoliókban

Jó befektetési lehetőséget nyújtanak a banki ingatlanok

A nem teljesítő hitelek aránya a válság kezdete óta a tavalyi év első feléig mind a háztartási, mind a vállalati hitelek esetében növekedett. 2012 második felében azonban már stagnálás, illetve némi korrekció jelei mutatkoznak. Köszönhető ez többek között annak is, hogy a bankok intenzívebben kezdenek el foglalkozni a portfoliótisztítással. Az ismert bírósági végrehajtás mellet új utakat is keresnek, amelynek az alapja a szabadpiaci értékesítés, nem csak a lakóingatlanok esetében. Az Otthon Help tapasztalata szerint ezek az ingatlanok befektetői szemmel is vonzóak lehetnek.

Stagnáló nem teljesítő hitel arány?

Az MNB statisztikái szerint a válság óta folyamatosan növekvő nem teljesítő hitelek arányában a tavalyi év második felében már némi javulás volt látható. A vállalati hitelek esetében a tavalyi év harmadik negyedévében mért 20,75 százalékról 19,05 százalékra csökkent a 90 napon túl lejárt hitelek aránya, nagy részben a bankok portfoliótisztítási lépéseinek köszönhetően. A nem teljesítő hitelek aránya az utolsó negyedévben csökkent mind a projekthitelek, mind a nem ingatlanprojektekhez köthető vállalati hitelek esetében.

A háztartási hitelek esetében 2012 második negyedévében mért 16,2 százalékról, részben az állami (árfolyamgát, nem teljesítő deviza hitelek forintra váltása), részben a banki, hiteleseket segítő programoknak köszönhetően, a harmadik negyedében 15,5 százalékra csökkent a 90 napnál hosszabb késedelemben lévő hitelek aránya, ahonnan az utolsó négy hónapban ismét minimálisan növekedett.

A nem teljesítő hitelek arányának növekedése stagnálásba váltott át a tavalyi év végén, ami a bankok megváltozott szemléletét is tükrözi. Az állami programok sora lezárulni látszik, így a felgyülemlett nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok viszonylag jelentős állományával a bankoknak foglalkozniuk kell. Ez látszik a magatartásukon, ezen ingatlanportfoliók kezelése egyre több figyelmet kap, valamint új megoldásokat is keresnek a hitelintézetek. Az Otthon Help – az Otthon Centrummal azonos cégcsoportba tartozó, a bankok számára késedelmes hitelek mögött fedezetként álló ingatlanok értékesítésében, kezelésében, értékbecslésében segítséget nyújtó vállalkozás – tapasztalatai szerint, bár a lehetőségek már 2011-ben is adottak voltak, igazán 2012-től tapasztalható fokozott érdeklődés a bankok részéről a rossz hitelek mögötti ingatlanok kezelésére, illetve értékesítésére.

Nem a kényszerértékesítés a legjobb

A lakóingatlanok esetében a PSZÁF 2013 második negyedévében 115 076 lakást tartott nyilván, melyek 90 napnál nagyobb késedelemben lévő hitelek mögött állnak, és a bank kényszerértékesítésre jelölheti ezeket. A bankok csak korlátozott számban (2013-ban negyedévente az állomány 4 százalékát) bocsáthatnak kényszerértékesítésre lakásokat, de még ezt a lehetőséget sem használják ki teljesen. Az árverési kvóta kihasználtsága az elmúlt egy évben folyamatosan 70 százalék körül alakult.

"Egyértelműen látszik, hogy a bírósági árveréseken a bankok nagyon alacsony megtérülést tudnak elérni." – emelte ki Vincze Edit, az Otthon Help ügyvezető igazgatója. – "Tapasztalataink szerint a legjobb megoldást, mind az adós, mind a bank számára a nyíltpiaci értékesítés jelenti, hiszen itt tudják a legmagasabb, piaci áron értékesíteni az adott ingatlant." A piaci áron való értékesítés a lakástulajdonosok számára azt jelenti, hogy a fennálló tartozásuk visszafizetése után a lehető legmagasabb összeg marad a továbblépésre. A szabad piaci értékesítés lakó- és kereskedelmi ingatlanok esetében is a legcélravezetőbb.

Fokozódó banki figyelem – javuló befektetési lehetőségek

"A bankokkal kialakított napi szintű kapcsolataink, illetve az MNB statisztikái alapján is jól látható, hogy a bankok egyre több figyelmet fordítanak a bedőlt hitelek mögött lévő ingatlanok kezelésére, illetve értékesítésére." – tette hozzá Vincze Edit. – "Ez pedig a vásárlók számára azt jelenti, hogy több befektetésre kiválóan alkalmas ingatlan közül válogathatnak."

A banki portfoliókban eladásra kínált lakó- és kereskedelmi ingatlanok egyaránt megtalálhatóak. A befektetési funkció természetesen ez utóbbinál hangsúlyosabb, de az elmúlt évek ingatlanpiaci áresései, a jelenlegi nyomott árak a lakóingatlanokat is jó befektetési célponttá tették, még ha a vásárlójuk legfőképpen lakófunkciójuk miatt szemeli is ki őket. "A megszokott értékesítési formák mellett új utakat is keresünk." – emelte ki Vincze Edit. – "Nemrég saját rendszerünkön lefolytatott árveréseken tapasztaltuk, hogy a licitálás jelentős érdeklődést tud egy-egy ingatlan iránt generálni. Jelenleg is van a kínálatunkban ilyen módon elérhető banki ingatlan."

A nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok kezelése, illetve értékesítése az állomány nagyságából kiindulva még több évig adhat feladatot a bankoknak, illetve az ingatlanközvetítő hálózatoknak. A nem teljesítő hitelek arányának csökkentése viszont elengedhetetlen a hitelezés fellendüléséhez, így az Otthon Help által megálmodott új utakra egyre nagyobb szükség lehet.