2012. 10. 15.

Rekordot döntött az áralku

Folyamatosan nő az eladók által tett árengedmények mértéke

Az eladók által adott teljes árengedmény átlagos mértéke rekordszintet ért el: az áralku mértéke 2008 óta folyamatosan növekszik a lakóingatlan piacon, a 2012 első három negyedévében lezajlott adásvételek alapján idén lépte át először a csúcsnak számító 13 százalékos határt. Ebből az engedményből csaknem 8 százalékot engednek az eladók átlagosan a szerződéskötés folyamán, a fennmaradó 5 százalékot pedig még ezt megelőzően a kínálati árból, a piaci reakciók, illetve közvetítői tanácsok hatására. Ez egyrészt a vevők továbbra is kitartó jó pozícióját mutatja, másrészt túlárazottságra utal – derül ki az Otthon Centrum felmérésből.

"Országos átlagban még nem tapasztaltunk ilyen magas áralku szintet." – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – "Az idei első három negyedévben mért 13 százalékos átlagos teljes árengedmény mértéke egy százalék ponttal magasabb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakán tapasztalt adat." Bár a teljes árengedmények mértéke folyamatosan növekszik 2008 óta, a növekedés egyre lassuló ütemű. Míg 2009-ről 2010-re 1,3 százalékponttal, 2010-ről 2011-re 1,5 százalékponttal, 2011-ről 2012-re már csak egy százalékponttal nőtt a teljes árengedmény mértéke az évek első három negyedévét vizsgálva.

A teljes árengedmény esetében a megbízáskor az eladó által megadott árat viszonyítjuk az eladási árhoz. A két ár közötti különbség egyrészt az értékesítési folyamat során a kínálati ár csökkentésekből, másrészt a szerződéskötés során a tényleges vevő által elért áralkuból tevődik össze.

2010-től a legnagyobb teljes árengedmény szinteket Pest megyében mértük, ami jól tükrözi a budapesti agglomerációs piac az átlagosnál fagyosabb állapotát. A sikeres értékesítéshez az eladók az agglomerációban kényszerültek a legnagyobb árcsökkentésre. Fontos tudni, hogy a fenti alkuértékek számításánál csak azokat az eladásokat vettük figyelembe, ahol valóban volt különbség az eladási ár és a vételi ajánlat időpontjában aktuális kínálati ár között. Ez az eladások 84 százalékánál fordult elő 2012 harmadik negyedévében, ami két százalékponttal magasabb a 2012 második negyedévében mért aránynál.

Amennyiben a teljes árengedményt felbontjuk a két komponensére jól látható, hogy a nagyobb csökkenést, átlagban csaknem 8 százalékot a vevők tudnak elérni a szerződéskötés során, de a túlárazottságot mutató tényező, a kínálati ár csökkentése is egyre növekvő részt tesz ki a teljes árengedményből. 2012 első három negyedévét figyelembe véve a kínálati ár csökkentése 40 százalékát adta a teljes árengedménynek, szemben a 2009-ben azonos időszakon mért 30 százalékos aránnyal.

Az ingatlantípusonként kalkulált teljes árengedmény mértéke nem mutat meglepő képet. A legkisebb árengedményt országos átlag alapján a panellakások esetén lehetett elérni 2012 második és harmadik negyedévében. Az alacsonyabb alku mögött a panellakások viszonylagos hasonlósága áll, magyarán az eladók hatékonyabban hivatkozhattak hasonló adottságú lakások eladási áraira. A téglaépítésű házak esetében – amibe családi házak, ikerházak, sorházak és házrészek is beletartoznak – az egyes ingatlanok közötti nagyobb különbségek, a magasabb ingatlanértékek járulnak hozzá a nagyobb arányú alku kialakulásához.

Fontos tudni, hogy a fenti alkumértékek mindig az árengedmények átlagos nagyságát mutatják, ennél kisebb és nagyobb árengedmények is előfordulhatnak. Az, hogy egy eladónak mennyit kell engednie a kezdeti árból, nagyban függ attól, hogy mennyire vérmes reményekkel vág neki az értékesítésnek és mennyire tudja elfogadni a piaci árakat.

"Idén az első negyedévben mért teljes árengedmény mértékét részben a végtörlesztés hajtotta fel. A második negyedévben némi korrekciót tapasztaltunk, az átlagos árengedmény mértéke csökkent, de a harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult." – mondta el Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. – "Ebben továbbra is a magánszemélyek számára egyre nehezebbé váló árazás, illetve a vevők továbbra is kitartó jó pozíciója tükröződik."

Az érzelmi árképzés jelentette túlárazottságot, az árengedmény mértékén túl, azzal is jól ki lehet fejezni, hogy az eladó hányszor csökkenti az árat a megbízás során. Az alábbiakban csak azokat az eladásokat vizsgáltuk meg, ahol sor került a szerződéskötés közben áralkura. Ez az Otthon Centrum eladásai alapján 2012 harmadik negyedévében 84 százaléknál volt szerződéskötési áralku. Azt vizsgáltuk, hogy a tényleges vevővel folytatott tárgyalás során adott árengedmény mellett hány esetben csökkentette a kínálati árat az eladó a megbízás folyamán.

A táblázatból jól látható, hogy évről-évre nőtt azon adásvételek száma, ahol az eladónak a szerződéskötéskor adott engedmény mellett, a kínálati árból is engednie kellett az értékesítés során. 2012 első három negyedévében, országos átlagban, 100 alkuval végződött eladás esetén 103 alkalommal csökkentette a kínálati árat az eladó, a későbbi tényleges vevő megérkezése előtt. Természetesen a 100 alkuval végződött eladás esetében az átlagos 103 korábbi árengedmény úgy adódik össze, hogy egyes eladók a megbízás során egynél többször tettek önálló árengedményt.