2013. 06. 17.

Szédítő árú ingatlanok

Luxusingatlan piaci körkép

2013. június 17. –A magyarországi luxus ingatlan piacot családi házak esetében a 300 millió Forint fölötti, lakásoknál pedig a 100 M Forint fölötti áron kínált ingatlanok jelentik. Ezek aránya a teljes országos lakáspiac alig másfél százalékát teszik ki. Legnagyobb részben a fővárosban találhatóak, a vidékiek közül többségük a Balaton környékén. Ebben a szegmensben a döntően készpénzes vevők jellemzően lassabban döntenek és inkább érzelmi megfontolásból – szemlélteti az Otthon Centrum, amely a felsőkategóriás-és luxusingatlanokat közvetítő Prestige MLS nemzetközi hálózat magyarországi tagja.

A 300 milliónál drágább családi házak, illetve 100 millió forintot meghaladó vételárú lakások szinte kivétel nélkül Budapesten, vagy az agglomerációban találhatóak. Luxuskategóriába eső ingatlanok, elvétve ugyan, de vidéken is megtalálhatóak. Erre példa a 300 millió forintért kínált Balaton menti lovas birtok, kúriával, soproni, 600 négyzetméteres, belső medencés családi ház, 200 millió forintos árcédulával, vagy a Fonyódon, 1900-as évek épült, felújított villa, 30 méteres saját vízparttal, szintén 200 millió forintos áron. Vidéken még inkább igaz, hogy ezek az ingatlanok a teljes kínálat csak egy nagyon kis részét teszik ki, arányuk nem éri el a fél százalékot sem.

Az ár önmagában azonban nem lehet a luxus „címke” feltétele, hiszen ebben a szegmensben mindennek egyaránt prémium minőségűnek kell lennie. A beltéri úszómedence, wellnesz részleg, nagyon magas minőségű beépített anyagok, korszerű gépészet és műszaki megoldások, többállásos garázs tehát alapkövetelmény ahhoz, hogy egy ingatlant luxusnak definiáljanak. Nem minden nagyértékű ingatlan luxusingatlan, nem ritka, hogy a legdrágább lakóingatlanok között gyakran találunk méretük, vagy befektetési lehetőségeik miatt akár 1 milliárd Forintnál is többre értékelt épületeket, amelyeknek elhelyezkedése, a felhasznált anyagok minősége azonban egyértelműen nem prémium.

 „Egy átlagos árú ingatlant kereső vevő és a luxus szegmens keresői között több érdekes különbség látható.” – emelte ki Szathmáry Zsolt, az Otthon Centrum belső budai kerületeiben dolgozó franchise partnere. – „Sokkal összetettebb a szempontrendszer a döntésekben. A lokáció természetesen itt is meghatározó, de sokkal nagyobb súllyal esik a latba a panoráma, a csend, és az exkluzivitás. A legszembetűnőbb mégis az, hogy ebben a kategóriában jóval több az érzelmi alapon hozott döntés, mint az átlagos árú ingatlanok esetében. A vevők egy életérzést keresnek, fix elképzeléseik vannak és szinte semmilyen kompromisszumra nem hajlandóak.”

Ezt a döntési mechanizmust támasztja alá az is, hogy egy vevő akár 1-1,5 évig is gondolkozhat a vásárlás előtt. A kínálat a 300 millió forintot meghaladó árú kategóriában nagyon szűkös, a vevők mégis próbálnak minél több ingatlant megnézni. „A vásárlást hitelből finanszírozó vevő szinte nincs is a luxus ingatlant keresők között.” – tette hozzá Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „A kereslet meglehetősen alacsony, így az eladóknak érdemes külföldi vevőket is megcélozni. Egy nemzetközi hálózat tagjaként örömmel tapasztaltuk, hogy külföldi partnereink komoly érdeklődést mutattak a magyar ingatlanpiac prémiumszegmense iránt.”

Amíg a belső budai kerületekben a luxuskategóriás ingatlanok túlnyomó része családi ház, a pesti oldalon inkább a társasházi lakások 100-150 millió Forintot meghaladó áron képviselik ezt a szegmenst. „A családi házaknál a határ a csillagos ég, a lakások esetében pedig 300-400 millió Forint jelenti a felső értéket.” – mondta el Horváth Boglárka, az Otthon Centrum V. kerületi iroda vezetője. – „A pesti oldalon is a készpénzes vásárlók dominálják a luxus szegmenst. Egy felújított, 100 milliónál drágábban kínált belvárosi lakás esetében nem elég, ha a lakásba beépített anyagok prémium minőségűek, a háznak is kifogástalan állapotban kell lennie.”

 „Külföldi érdeklődést, a Prestige MLS hálózatbeli partnereinktől nem csak a luxus ingatlanokra kapunk, a nyomott árak miatt a felső kategória más ingatlanjai iránt is komoly befektetői kereslet mutatkozik.” – tette hozzá Kühne Kata. – „A 2008-tól tapasztalható áresés szinte minden európai országban jellemző volt, azonban több országban rövidebb ideig tartott, az EU tagállamok összesített árváltozásait mutató árindex már 2010-től stagnálást mutatott. A nyomott árak pedig felkeltik a befektetők érdeklődését.”

 

20130617_szedito_aru_ingatlanok

Az Otthon Centrum Franchise hálózata - Magyarországon egyedüliként - felkérést kapott, hogy csatlakozzon a Prestige MLS nemzetközi rendszerhez. A Prestige MLS a világ számos országában, köztük sok európaiban, valamint többek között az USA-ban, Kanadában, Thaiföldön, Ausztráliában van jelen. A hálózat tagjai felsőkategóriás, valamint luxusingatlanokat kínálnak vevőik számára. A hálózat fő erénye, hogy külföldi befektetőknek tud megbízható, magas szakmai színvonalat képviselő helyi partnereket ajánlani, akik végigkísérik őket a külföldi ingatlanvásárlás, illetve befektetés útján.

A Prestige MLS-hez kizárólag meghívásos úton lehet csatlakozni, a tagokkal szemben szigorú szakmai követelményeket támasztanak, amit már a felvételi procedúra során is figyelembe vesznek. Az Otthon Centrum szakmai háttere, felkészültsége, széles ismertsége, valamint a felsőkategóriás ingatlanok értékesítésében gyűjtött 10 éves tapasztalata alapján válhatott a Prestige MLS tagjává.