2011. 07. 25.

Új szelek az ingatlanközvetítésben?

Az Otthon Centrum együttműködést ajánl versenytársainak

Mostanában nagy figyelem irányul az ingatlanpiacra, az árak változására, a tranzakciószámokra. Sok a kérdés: mi fog történni a kényszerértékesítések beindításával, mikor érdemes vásárolni, milyen áron lehet most eladni. A válaszok után kutatva sokan vizsgálják a piac alakulását. A diagnózis felállításához az egyik legkedvezőbb pozícióban az ingatlanközvetítők vannak, de míg a piaci változásokról sok információ jelenik meg, a közvetítői piac alakulása eddig nem nagyon volt fókuszban. Pedig a válság nem csak az ingatlanpiacot érintette, hanem magukat a közvetítőket is. A megváltozott helyzetre reagálva az Otthon Centrum együttműködést kínál a piacon működő közvetítőknek. A közös értékesítések célja a hatékonyság növelése.

Együttműködés a versenytársakkal

"Az Otthon Centrum sikerrel vette a válság jelentette kihívásokat, és az elmúlt másfél évben már növeltük eladásainkat. Azt tapasztaljuk, hogy az eladók bizalma is megnőtt az ingatlanközvetítők iránt." – mondta el Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója, a versenytársaknak ajánlott együttműködés beindítása kapcsán – "A piaci változások azonban nem minden közvetítőt érintettek pozitívan, és a közvetítői hatékonyság is romlott. A hatékonyság növelése érdekében szükségét érezzük egy közvetítői összefogás beindításának, amiből az eladók és a teljes közvetítői piac is profitálhat."
Az Otthon Centrum a megváltozott piaci helyzetre reagálva 2011. július 25-étől együttműködést ajánl a piacon jelenlévő többi közvetítőnek. Az együttműködés lényege, hogy az Otthon Centrum kiemelt megbízási állományából a jövőben más közvetítők is értékesíthetnek. " A koncepció nem újdonság számunkra." – tette hozzá Kühne Kata. - "Az Otthon Centrumhoz kapcsolódó Otthon Help szolgáltatásunkon keresztül már 2009 óta működtünk együtt hálózaton kívüli közvetítőkkel. Ez az együttműködés a kizárólagos megbízások egy speciális csoportjára vonatkozott, de ezt a lehetőséget 2011. július 25-től az Otthon Centrum teljes kizárólagos állományára kiterjesztjük. Július végétől a velünk együttműködő közvetítők is ajánlhatják vevőiknek az Otthon Centrum kizárólagos ingatlanjait"

Több megbízás

A közvetítők szerepe egyértelműen felértékelődött a válságban, több tulajdonos ad megbízást ingatlana értékesítésére, mint a válságot megelőző időszakban. Az Otthon Centrum felmérései – az ingatlanukat saját maguk hirdető tulajdonosok körében, 2011 első felében végezett több ezer fős felmérés, illetve saját ügyfelek körében végzett szintén több ezer fős megkérdezés – alapján, Budapesten az eladók csaknem 40 százaléka azonnal közvetítőhöz fordul ingatlana eladásával, vidéken pedig még nagyobb ez az arány, 45 százalék körüli. Azon tulajdonosok közül, akik első körben saját maguk próbálkoznak meg ingatlanuk eladásával, szintén sokan adnak végül értékesítési megbízást közvetítőnek. Míg 2007-ben Budapesten ez az arány a 45 százalékot sem érte el, a 2011 első felében készült felmérés már 50 százalékot mutatott. A fővárosi agglomerációban szintén növekvő tendencia figyelhető meg, a legutóbbi felmérés már 40 százalék fölötti közvetítői részarányt hozott.
"A közvetítői részarány évről-évre növekszik, és ezt a tendenciát a válság csak erősítette." – elemezte a helyzetet Kühne Kata– "A közvetítői részesedés növekedése mögött több tényező együttes hatása áll. Az árak csökkenése, a tranzakciók megcsappanása, a túlkínálat a piacon például nagyon megnehezítette a reális piaci ár kialakítását egy tulajdonos számára. Így többek között az árazásban nyújtott segítség miatt fordulnak többen közvetítőhöz." Az eladásokon mért közvetítői részarány növekedését az Otthon Centrum eladási adatait is alátámasztják. Míg a KSH adatai szerint 2008-ról 2009-re az eladások száma az egész országban 154.000 tranzakcióról 40 százalékkal 91.000 tranzakcióra csökkent, és 2009-ről 2010-re is további 10 százalékos visszaesés tapasztalható az eladásokban, addig az Otthon Centrum a válság első évében mért, a fentinél jóval enyhébb visszaesés után, 2009-ről, 2010-re a piaci tendenciákkal szemben már 13 százalékkal tudta növelni az eladásai számát. Ez a tendencia 2011 első felében is folytatódott, az idei év első hat hónapjában az Otthon Centrum 14 százalékkal több értékesítési megbízást teljesített sikeresen, mint az előző év azonos időszakában.
A közvetítői megbízások növekvő száma mögött álló másik ok a kitolódó értékesítési időszak. Míg 2007-ben a saját ingatlanukat értékesítő tulajdonosok az összes értékesítés csaknem 70 százalékát 3 hónapon belül bonyolították le, addig ez az arány 2011 első felében készült felmérés alapján nem éri el a 45 százalékot. A tulajdonosi eladásokhoz viszonyítva a közvetítők hatékonyabban dolgoznak. Jól mutatja ezt, hogy az Otthon Centrum 2007-ben kétszer gyorsabban adta el az ingatlanokat, mint a tulajdonosok saját maguk. "Természetesen a válság nyomán kialakult túlkínálat a közvetítők értékesítési idejére is rányomta a bélyegét, de mi 2010-ben is másfélszer gyorsabban teljesítettük megbízásainkat, mint a tulajdonosok." – tette hozzá Kühne Kata.

Nem mindenki marad a víz felszínén

A közvetítők erősödése azonban nem igaz a teljes közvetítői piacra, ahol jelentős differenciálódás ment végbe a válságot követően. Az összes eladásból a közvetítőknek jutó tortaszelet nőtt, de mivel az egész torta jelentősen összement, nem minden közvetítő részesedett egyenlően a részarány növekedéséből. "Versenytársainkat figyelő felméréseink szerint fokozatosan nőtt azon közvetítők aránya, akik nagyon kevés megbízás teljesítéséből tartják fenn magukat." – tette hozzá Kühne Kata. A piacon kialakuló túlkínálat, a kereslet jelentős csökkenése az ingatlanközvetítők munkáját is megnehezítette, az értékesítés nehezebbé vált.
Ezek a tendenciák alátámasztják az Otthon Centrum által kínált együttműködés létjogosultságát. A koncepció egyrészt segítséget nyújt azoknak a közvetítőknek, akik a nehéz piaci helyzetben jóval kevesebb eladásban tudnak részt venni, másrészt az összefogással a közvetítői piac hatékonysága is javítható. A hatékonyság javulásából pedig maguk az eladók profitálhatnak.