2007. 06. 04.

Új, újszerű, vagy használt?

Lakás vásárlásakor az egyik leghamarabb eldöntendő kérdés, hogy újat, vagy használtat, esetleg újszerűt akarunk-e venni. A minőség és állapot – mint a legegyértelműbb döntési tényezők – mellett több szempontból is érdemes mérlegelni a kérdést.

Az elmúlt néhány év az új lakásprojektek térnyeréséről szólt. Míg a kilencvenes években a zöldövezeti részekre szorítkozott az új kínálat jelentős része, mára már Budapest minden részén, a vidéki városok területén, és a nagyobbak körüli településeken mindenhol megjelentek a kisebb-nagyobb társasházi beruházások. A kínálat hiánya így már csak ritkán gátja annak, hogy valaki egy adott szűkebb területen újépítésű lakást vásároljon.

A használt és újépítésű lakások közötti különbségek nyilvánvalóbbak, mint az újszerűnek nevezhető (az elmúlt bő évtizedben, vagy szűkebben a 2000 és 2005 között épült), valamint az utóbbi két évben átadott ingatlanok tekintetében. A minőség mellett finanszírozási és általános piaci szempontokat célszerű elemezni.

Akik nem bíznak az újépítésű lakások megfelelő minőségében, azok számára lehet jó megoldás az újszerű lakások vásárlása. Az épület elkészülte utáni természetes falmozgások és a kivitelezési hibák így a költözésre már előjönnek. Azoknak, akik rögtön költöznének, s nem tudnak akár másfél évet várni lakásuk átadására, ugyancsak ésszerű megoldás a pár éve épült lakás megvásárlása. Az ilyen ingatlanok iránt konstans igény mutatkozik. Az Otthon Centrum által az elmúlt egy évben eladott ingatlanok közül (nem számítva az értékesítési céllal épített projekteket) minden nyolcadik 2000 és 2005 épült újszerű lakás, vagy ház volt.

Fontos tudni azonban, hogy újépítésű lakások vásárlására kedvezőbb feltételű hitelek vehetők igénybe. Az új lakáshoz felvett államilag támogatott hitelek kamata alacsonyabb, s a piaci alapú hiteleknél és a lízingtermékeknél is rendre kisebb önrésszel, és magasabb aránnyal hiteleznek a bankok ilyen ingatlanokat. Ennek oka, hogy az új lakások kényszerű értékesítését (a hitel bedőlésekor) kevésbé kockázatosnak értékelik a hitelintézetek.

Az elmúlt években a tömegpiacon stagnáló árak miatt nem példa nélküli, hogy egy adott szűk területen a néhány éve épült lakások ára magasabb a most épülőkénél. Ebben azonban mikrokörnyezeti tényezők is fontos szerepet játszanak. A IX. kerületi Középső-Ferencvárosban például a rehabilitációs folyamat elején, a Ferenc körút közvetlen közelében lévő újszerű lakások ára akár 10-15%-kal magasabb lehet, mint a pár utcával beljebb, a Dunától távolabbi jelenlegi átlagos újlakás-ár. Egy másik tényező lehet, hogy míg a lakáspiaci boom idején, 2000 után a legjobb elhelyezkedésű telkek épültek be először, s a projektek mérete is többnyire kisebb volt, addig manapság sok száz lakás épül egyszerre, egyre mélyebbre hatolva a volt ipari területekbe. A lakóknak pedig itt még akár évekig építési területen kell élniük, szemben az újszerű lakásokat körülvevő, már rendezett környékkel.

Az újszerű lakások iránti igény nyilván ott jelentős, ahol 2000 után nagyszámú új lakás épült. Ezek elsősorban a IX., XIII., XIV. kerületek, azonban a II., VIII., XI. és XVIII. kerületek felzárkózása is látványos. A 3-7 éve megépült kisebb lakások forgási sebességéből adódóan mostanra tömegessé vált azok csoportja, akik a család növekedése miatt nagyobb ingatlanba akarnak költözni, a megszokott minőségi standardok megtartásával. Ebből kifolyólag manapság egyre népszerűbbek a másfél és kétszobás lakások mellett az 1+2*fél, illetve 2+fél szobás újépítésű egységek. Ugyanez a folyamat viszont növeli az újszerű lakások kínálatát, ám az előbb említett előnyök miatt nem várható, hogy emiatt csökkenne az ilyen ingatlanok ára.