2008. 03. 13.

Változó befektetői és fejlesztői hangsúlyok

A nemzetközi befektetési környezet változása és a jelzálog piaci válságról tavaly ősszel érkező hírek hatására több szempontból is átalakulóban van a magyar ingatlanbefektetési és fejlesztési piac.

Nemzetiség szerint vizsgálva, a legszembetűnőbb az elmúlt két évben meghatározó spanyol cégek számának és szerepének változása. Az ingatlanpiaci válságot Spanyolország nagyon megsínylette. Sok nagy cég tönkrement, még többen likviditási gondokkal küzdenek. "Mindennek hatására az idei évben látványosan csökkent a spanyol fejlesztők vevői aktivitása, sőt, mindinkább eladókként jelennek meg a piacon" erősíti meg Nagy Tibor, az Otthon Centrum telek- és befektetési ingatlan divíziójának vezetője.

Érdekes változást hozott a jelzálog piaci válság egyértelművé válása tavaly ősszel. A nemzetiség szerint mindaddig egyre diverzifikáltabb befektetői jelenlét (spanyol, portugál, francia, olasz, német cégek megjelenése) mérséklődött, ugyanakkor érdekes, hogy ezzel egy időben az izraeli cégek aktívabbá váltak. Az olasz vállalkozások pedig – bár kis számban vannak jelen – általában igen komoly szándékkal érkeznek hazánkba.

2007 elejére datálható a szállodaépítő cégek hangsúlyosabb megjelenése a piacon. Ezzel párhuzamosan egyre szofisztikáltabbak is lettek. Jelenleg mintegy 10-20 potenciális fejlesztő keres megfelelő telekingatlanokat, vagy átalakításra alkalmas épületeket a fővárosban. A piaci lehetőségek ugyanakkor limitáltak, így ha megköttetik néhány nagy üzlet, a többiek óvatosabbá válnak.

Az irodapiacon idén folytatódhat a tavalyi év rekord volumenű új építése, ugyanakkor az már korántsem biztos, hogy a piaci felszívásban is kitart a kedvező tendencia. A stagnáló üresedési ráta egyelőre bizakodásra adhat okot, viszont egyes területek telítődése szinte biztosra vehető. Valószínűleg a Váci úti irodakorridor mellett/helyett a budai, azon belül egyaránt a bel-budai, dél-budai és észak-budai területek, illetve a dél-pesti irodaterületek biztosítanak gyorsabban bérbeadható projekthelyszínt.

A logisztikai ingatlanok piaca továbbra is igen kevés szereplős, kiszámítható szegmens, ahol a spekulatív fejlesztés kevésbé jellemző.

A kiskereskedelmi ingatlan piacon a fő trend a kisebb bevásárlóközpontok, üzletházak, strip mallok megjelenése az akár csak 30-40 ezer fős városokban. Emellett azonban töretlen maradt a megfelelő telkek iránti kereslet a nagyvárosokban is. Újabb kiskereskedelmi, elsősorban FMCG láncok megjelenésére is lehet számítani, amelyek elsősorban a meglévő piaci résekbe, az ún. big boxok és a kisebb szupermarketek közötti résbe, részben az épülő ún. neighbourhood centerekbe nyomulnának be.

Nagy Tibor véleménye szerint a Lágymányosi hídtól délre eső Duna-szakasz és a Soroksári-Duna-part lehet a következő évek fejlődési súlypontja, ahol – a Duna mindkét partján – több, előkészítés alatt álló projekt keretében mintegy tizenötezer lakás, irodakomplexumok, valamint szabadidős és kereskedelmi létesítmények kapnak majd helyet. "Valami hasonló valósulhat meg itt, mint északon, a Duna Plaza mögötti területen, csak nagyságrenddel nagyobb léptékben."