2007. 02. 24.

Virtuális ingatlan iroda a neten

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Virtuális irodája bármelyik ingatlanközvetítőnek lehet az interneten, aki szerződést köt valamelyik vezető ingatlan hirdetési portállal. A cikkben ezen portálok virtuális irodáinak ingatlanközvetítők számára nyújtott szolgáltatásait tekintjük át. A virtuális irodák hálózata megerősítheti a közvetítők pozícióját, és a jövőben javíthatja az együttműködést a közvetítők között.

Az online ingatlan hirdető site-ok népszerűsége egyre növekszik, az Ingatlan.net Kft. 2006. májusi országos reprezentatív felmérése szerint a vevők 61%-a használja ingatlankeresésre az internetet. A növekvő látogatottság jelzi, hogy a kereslet egyre növekvő hányada jelenik meg ezeken az oldalakon, azaz a kínálatnak is érdemes lépést tartania ezzel a trenddel. A legtöbb hirdetést közvetítők töltik fel az oldalakra, ezért a vezető ingatlan hirdetési portálok szolgáltatás-csomagot dolgoztak ki ezen cégeknek. A szolgáltatás lényege, hogy a közvetítők ezeken a portálokon keresztül minden munkájukhoz kapcsolódó tevékenységet elvégezhetnek, legyen szó interneten, vagy e-mailben jelentkező online ügyfél-kiszolgálásról, hirdetések feltöltéséről, vagy kezeléséről, munkatársak felügyeletéről, de akár a tényleges irodába betérő érdeklődők kiszolgálásáról. Ezt az összetett csomagot nevezik ’virtuális irodának’.

A virtuális irodai hálózatok előnyei főként kisebb irodák, közvetítők számára kiaknázhatóak

A virtuális iroda elgondolás mögött valójában több van, mint egyszerű szolgáltatások összessége. Ahogy azt Magyarország egyik vezető ingatlanportáljának, a www.ingatlan.net-nek domain név kiterjesztése is mutatja, a virtuális irodával a közvetítők egy nagy hálózat részévé válhatnak, ahol a tagok virtuálisan egyesíthetik adatbázisukat, és ebből a hatalmas adatbázisból szolgálhatják ki saját vevőik igényeit, illetve elérhetővé tehetik saját ingatlanjaikat. Így az irodák hatékonyabban dolgozhatnak, a tranzakcióból származó jutalékot rövidebb idő alatt realizálhatják. A www.ingatlan.net virtuális iroda hálózata nyújtotta előnyök főleg a kisebb irodák, egy vagy csak néhány kirendeltséggel rendelkező közvetítők számára kiaknázhatóak, mivel ők még nem rendelkeznek a megfelelő mérettel egy effektív hálózat kialakításához. A portálon összefogva virtuális adatbázisuk elérheti a hatékonysághoz szükséges kritikus tömeget. Az ingatlan.net csak alapot nyújt a kooperációhoz, az egyes tranzakciók lebonyolítása, kimondottan a jutalék felosztása már a partnerekre van bízva.

A virtuális irodák alkotta hálózatok ereje a tagok számából, szakmai hátterükből, az adatbázisok nagyságából, és azok minőségéből származik. A virtuális hálózatot működtető portál kulcsfeladata a függetlenség megőrzése, a tagok egyenlő kezelésének biztosítása. A www.ingatlan.net ezen megfontolások alapján csak közvetítőkkel áll kapcsolatban, függetlenségét pedig úgy szavatolja, hogy stratégiai partnerei között az ország csaknem összes nagy közvetítői franchise hálózata szerepel, így egyik partner sem kerülhet túlsúlyba. Ugyanakkor a nagy hálózatok, melyek már önmagunkban rendelkeznek a megfelelő hálózati mérettel nem bocsátják a fent leírt kooperációba adatbázisukat, így nem jelentenek konkurenciát a kisebb közvetítőknek. Jelenlétük, hirdetési bázisuk az oldal látogatottságának növelését szolgálja. Ezen gyűjtő site-ok előnyeit egyre több közvetítő ismeri fel, a vezető portálok szerződéses partnereinek száma jelenleg portálonként több százra tehető.

A virtuális iroda lehetőségei

A hálózatok előnyei után lássuk milyen kézzel fogható szolgáltatásokat nyújtanak a virtuális irodák. A legalapvetőbb szolgáltatás a hirdetések feltöltése. A partner a kiválasztott csomagnak megfelelő számú hirdetést tehet fel az oldalra. Az ingatlan.net adott hirdetési bázis méret fölött szinkronizációs szolgáltatást is kínál, ami a közvetítői adatbázis elektronikus formában történő automatikus átvételét jelenti. A feltöltött hirdetések portálonként egységesen 60 napig érvényesek, utána frissíteni kell őket. A rendszer előre figyelmeztet, ha egy hirdetés közelít a 60 napos határidő lejártához. A frissítés egy kattintással megoldható, azonban ajánlott a képek, esetleg a szöveg lecserélése, az adatok aktualizálása. A www.ingatlan.neten az árcsökkentés automatikus frissítést von maga után, ha a csökkenés meghaladja a 4%-ot. A hirdetésekről listákat készíthet a közvetítő, megtekintheti az aktív, inaktív, törölt, és lejáró státuszban lévő hirdetéseit. A hirdetések nézettségi statisztikái fontos információkkal szolgálhatnak a közvetítőnek. Segítségével megállapíthatják milyen elrendezés, milyen képek, milyen részletesség vonzza a legjobban a vevőket. Ezek alapján eldönthetik, mely hirdetéseket érdemes kiemelni.

A www.ingatlan.net statisztikái alapján a kiemelés kifizetődő, mivel a kiemelt ingatlanok részletes adatlapját átlagosan ötször gyakrabban nézik meg az érdeklődők a találati listából kattintva, mint a kiemelés nélküli ingatlanokét. A kiemelések széles tárából választhatnak a portálok partnerei, feltölthetnek legjobbnak tartott hirdetéseket, elhelyezhetnek hirdetéseket egy kezdőlapon, ahonnan a hirdetésre kattintva azonnal a hirdetés részletes adatlapja jelenik meg, illetve megvásárolhatják a találati lista első helyét. A hirdetések feltöltéséhez tartoznak, azonban sajátosságaik miatt külön kezelik a vezető ingatlan hirdetési site-ok a projekteket, azaz az új építésű lakásokat. A projektek esetében az egész projektre jellemző adatok, mint az elhelyezkedés, a projekt leírása, és a lakások közös jellemzői (pl.: fűtés), külön adhatóak meg, és automatikusan csatolódnak a projekthez tartozó egyes lakásokhoz. A közös adatok megadása után nyílik lehetőség az egyes lakások feltöltésére.

A szolgáltatás csomag multiuser funkciója szintén az irodai jellemzőket hangsúlyozza. Az ingatlanportálok lehetőséget adnak egy irodának, hogy több alkalmazott is hozzáférjen a virtuális iroda szolgáltatásaihoz. A referenseknek nevezett munkatársak feltölthetnek saját hirdetéseket, kezelhetik őket, és a honlapról érkező érdeklődések is hozzájuk futnak be. Az irodavezetők pedig követhetik kollégáik munkáját, átcsoportosíthatják az egyes referensekhez tartozó hirdetéseket.

A szolgáltatások egy köre a már korábban említett kooperációt támogatja. A kisebb irodák együttműködéséhez alapot szolgáltató ingatlanportálok lehetőséget nyújtanak, hogy a közvetítők hirdetési bázisuk mellett ügyfél adatbázist is létrehozhassanak. A felvitt ügyfeleket virtuális irodájukban kezelhetik, keresési feltételeket, illetve ingatlanokat csatolhatnak hozzájuk. Ez az ügyfél adatbázis virtuális formában megközelítőleg a nagyobb hálózatok adatbázis-kezelő szoftvereinek szolgáltatását tudja nyújtani. A piacon többek között az ingatlan.net működtet olyan kereső szolgáltatást, mely automatikusan párosítja a vevői kereséseket az adatbázis megfelelő ingatlanjaival. A kooperáció menete a következő: a hálózatban szereplő közvetítők dönthetnek arról, hogy egy adott hirdetés kooperációba bocsátanak-e. A kooperációra alkalmasra vélt ingatlanokból épül fel a hálózat közös virtuális adatbázisa. Ha egy ügyfél megkeresi a hálózat valamely tagját ingatlan igényével, akkor az ügyfél és a keresés rögzítésével a közvetítő azonnal láthatja, hogy melyen ingatlanok felelnek meg a közös adatbázisból a vevő igényének. Ha az ügyfél kiválasztotta a megfelelő ingatlant a listából, akkor a két közvetítő, a vevő oldali, és a kiválasztott ingatlané kapcsolatba léphet, és megköttethet az üzlet. A kooperáció párosítási szolgáltatása annyiban nyújt többet az egyszerű kereséshez képest, hogy az adatbázis tulajdonosai ismerik egymást, kialakult közöttük egy munkaviszony, ami gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítást jelent. Mindez a vevőnek biztonságot, gyorsabb és eredményesebb kiszolgálást jelent, egyrészt a virtuális adatbázis méretéből fakadóan, másrészt a közvetítői kapcsolati hálózat miatt.

Virtuális irodát a portálokkal szerződést kötő cégek havi díj ellenében nyithatnak. A legolcsóbb csomagot a www.ingatlan.net havi nettó 4400 Ft-ért kínálja, az ingatlan.com legkisebb csomagja nettó 5800 Ft-ba kerül havonta. Az OriGo Ingatlanközvetítési Rendszer zárt hálózatába havi nettó 5000 Ft-ért lehet belépni. A díj magában foglalja a hirdetések elhelyezését, melyek egy jól bevezetett oldalon jelennek meg, s a csomaghoz tartozik egy, a hirdetési portálon futó saját honlap is.

Összefoglalva a virtuális iroda nyújtotta szolgáltatások bármelyik ingatlanközvetítőnek nagy segítséget nyújthatnak munkája során, a szinergikus hatások pedig olyan fejlődési lehetőséget jelentenek főként a kisebb közvetítőknek, melyet önállóan nem érhetnének el.