Ingatlan keresőX

Ingatlanpiaci legek: a 10 négyzetméteres lakástól a 3.5 milliós négyzetméterárig

Zuhanás, korrekció, áremelkedés és -csökkenés egyaránt előfordult ebben a rendkívül hektikus és szokatlan évben, amelyet hatalmas szélsőértékek kereteztek: a legdrágább budapesti luxusvilla 700 millióért kelt el, de a piacon lévő legöregebb, 223 éves soproni lakásban is látott egy vevő fantáziát.

A lakáspiacot felölelő év végi összegzést egyedi tematika mentén készítették el az Otthon Centrum szakemberei: arra fókuszáltak, hogy milyen szélső értékekre volt példa ebben a kétségkívül szokatlan évben a lakásoktól a családi házakig.

Az Otthon Centrum által értékesített legkisebb lakás egy 10 négyzetméteres tatai nyaraló volt, amely 5 millió forintért kelt el. Az ingatlan fűtés nélküli és erősen felújításra szorul, viszont egy 2000 négyzetméteres telken áll.

A legalacsonyabb áron egy, a vasvári járásban található kistelepülésen értékesített ingatlan kelt el, új tulajdonosa mindössze 1 millió forintot fizetett egy 20 négyzetméteres vályog építésű tanyáért. Ennél azonban jóval többet kell majd ráköltenie, mivel az ingatlan felújítása elkerülhetetlen.

A legkisebb négyzetméteráron egy Barcsi járásban található kis faluban értékesítettek egy ingatlant, négyzetméterenként mindössze 14 ezer forintért. Ám a 300 négyzetméteres lakásra lesz mit költeni, hiszen ez is felújításra szorul.

Az Otthon Centrum hálózatában a legnagyobb ingatlant a budai agglomerációban értékesítették ebben az évben: a 450 négyzetméteres luxusvilla egy 1700 négyzetméteres telken áll, a hétszobás családi ház 350 millió forintért talált új tulajdonosra.

A legmagasabb négyzetméterár kategória idei nyertese egy II. kerületi, új építésű luxustársasházi lakás lett, a 200 négyzetméteres ingatlan fényét és árát egy 150 négyzetméteres, fővárosra néző panorámás terasz emeli: a lakás 3,59 milliós négyzetméteráron kelt el – ami nem mellékesen alacsonyabb a tavalyi rekordernél.

A legdrágább egy III. kerületi luxusvilla volt idén, a 20 éve épült 450 négyzetméteres, úszómedencés, kiváló panorámájú ingatlanért 700 millió forintot fizetett az új tulajdonos. A leghosszabb ideig egy bajai, vegyesfalazatú családi házat árultak idén az Otthon Centrum kínálatában, amelyik több mint négy évig volt a piacon: a hosszú ideig hirdetett ingatlan eladását nehezítette a ház rossz műszaki állapota.

Ennek ellentettje egy XIII. kerületi, új építésű garzonlakás, amelyre 48 millióért még aznap lecsapott egy vevő, így az ingatlan még 24 órát sem töltött a piacon, vagyis a leggyorsabban elkelt kategória győztese.

A legöregebb, idén értékesített ingatlan 1800-ban épült Sopronban: az 57 négyzetméteres, kétszobás társasházi lakás 35 millióba került, mivel azonban korábban többször felújították, ezért új tulajdonosának nem kell sokat költenie a 223 éves ingatlanra.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály