Már 27275 aktuális ingatlan található adatbázisunkban!

Lakásfelújítás: mire érdemes költeni? hvg.hu/gazdasag, 2005. augusztus 15.

2005. augusztus 15.

A használt lakások többnyire felújításra szorulnak. Érdemes-e az eladásra szánt lakást felújítani, mennyivel növeli ez ingatlanunk értékét? Megéri-e lepukkant lakást venni, és saját költségünkön felújítani? Összeállításunkban erre próbálunk válaszolni.

A megcsappant keresletet mi sem jelzi jobban, mint az, hogy több mint 30 százalékkal kevesebb lakást adtak el az év első hat hónapjában Budapesten, mint a tavalyi év azonos időszakában. A felmérést végző Engel Group ingatlanberuházó szerint ennek egyik oka, hogy ma már nem lehet mindent eladni a lakásra ácsingázó vevőnek. A rosszabb minőségű, rossz helyen épülő, keveset "tudó" ingatlanok ideje lejárt, így esetükben akár az árak is csökkenhetnek, és még nyomott áron sem könnyű őket eladni.

Az általunk megkérdezett szakemberek is azt mondják, ma már sokkal többet tölt egy eladásra szánt ingatlan a piacon, mint akár egy évvel ezelőtt. A túlkínálat miatt a vevő akár több tucat lakást is hajlandó megnézni, mielőtt elszánja magát a vásárlásra. S egyáltalán nem mindegy, hogy a piacra szánt lakást milyen állapotában mutatjuk be az otthonkeresőknek.

A vásárlók jelentős hányada keresi a felújítandó lakásokat, és szintén nagy az igény a szép házban lévő lakásokra mondta a hvg.hu-nak Sallai Ákos. Az Otthon Centrum belvárosi irodájának vezetője szerint a vásárló szempontjából az ideális kombináció a szép házban lévő, felújításra szoruló ingatlan. Az eladásra szánt közepes állapotú, műszakilag jó állapotban lévő néhány éve felújított - lakásokat is érdemes "optikailag" kipofozni, hiszen a pangó piacon, jóval nagyobb az esélye a tuningolt otthonnak.

Semmiképpen nem érdemes azonban komplett felújítást végezni eladás előtt, mert tapasztalatunk szerint a ráfordított összeg maximum 50 százaléka érvényesíthető majd a vételárban tanácsolja Sallai, aki gyorsan hozzá is teszi, hogy ez alól kivételt képeznek a luxuslakások, a presztízs-ingatlanok, ezek áruba bocsátásánál jól jön a széppé varázsolt külső-belső, és a befektetés is megtérül.

Az sem véletlen, hogy a kínálat többnyire felújítandó lakásból áll, sok vásárló bízik ugyanis abban, hogyha saját maga vág bele a felújításba, olcsóbban megússza az otthonteremtést. A szakemberek is úgy vélekednek, hogy a felújítás költségéből 40 százalék megtakarítható, ha saját magunk végezzük el a munkát, hiszen sokat lehet spórolni a munkadíjon. Ám a felújításhoz szükséges anyagokon - legyen az padlószőnyeg, esetleg laminált parketta, nyílászáró vagy tapéta - nem érdemes spórolni; a túlságosan olcsó és gyenge minőségű anyagok hamar megbosszulhatják magukat.

A felújítás, korszerűsítés mostanában a panellakásokkal kapcsolatban hangzik el legtöbbször, igaz ezek a külső korszerűsítésről - szigetelés, nyílászárók cseréje szólnak. Segítséget jelenthet ebben a kormány kezdeményezte Panel Plusz hitelprogram is. Ám a belső felújítás mindenképpen a lakástulajdonos pénztárcáját terheli.

Túlkínálat, irreálisan magas árak jellemzik a panellakások piacát is. A drága fenntartás a korszerűtlen távfűtés mellett a nem túl jó hírnév is felelős azért, hogy a többség csak kényszerből költözik lakótelepre. "A piac ezen szegmensében is tapasztalt stagnálás miatt így nem árt, ha az eladásra szánt lakótelepi otthont kissé vonzóbbá varázsoljuk. A felújítás nem növeli közvetlenül a lakás értékét, inkább az eladhatóságát javítja, a vevő inkább beleszeret egy jobb állapotú ingatlanba, így ezek kelendőbbek és csökken a piacon töltött idejük is" -avat be a piac működésébe Sallai. "Felújításkor érdemes a lakás árkategóriájához igazodni, egy panellakásnál például nem érdemes a középkategóriánál magasabb minőségű anyagot használni, hiszen az a célcsoport, aki panelt választ, az nem tudja megfizetni a jobb, ám drágább minőséget" - magyarázza a szakember.

Egy panellakás nem kínál túl sok lehetőséget az átalakításra, de mindenképpen komfortosabbá, energiatakarékossá lehet tenni mondta el a hvg.hu megkeresésére Kiss Attila. A panellakások, téglaépületek és családi házak felújításában jártas vállalkozó szerint a felújítás nem feltétlenül jelent nagyszabású munkálatokat, általában elég, ha a legkritikusabb problémákat orvosoljuk. Az egyik legszembetűnőbb probléma az ajtók-ablakok elöregedése. Mivel nem zárnak rendesen, nagyon sok hőt veszíthet el a családi fészek - igaz, a lakótelepeken fűtésért többnyire ugyanannyit fizetünk, de ma már egyre több helyen vezetik be a fogyasztás egyéni mérését.

"A lakótelepiek részéről a legáltalánosabb igény azonban mégis a fürdőszoba felújítása, gyakori probléma, hogy a kicsire méretezett fürdőszobába valahogy be kell préselni a mosógépet, ami nem kis fejtörést okoz. De gyakori igény még a fürdőkád, mosdó kicserélésére és az újracsempézés is. A linóleum burkolat járólapokra való cseréje, és a konyha átszabása is gyakran szerepel a megrendelők listáján. Az új lakók sokszor be is érik ennyivel ez körülbelül 500 ezer forintos kiadást jelent -, ennél többet csak azok hajlandók áldozni korszerűsítésre, akiknek nincs kilátása lakótelepi lakását valami jobbra cserélni" -magyarázza Kiss Attila.

Hol vegyünk panelt?

Ugyanúgy, mint a lakáspiac más szegmensében az eladó panellakások áraiban is kisebb-nagyobb eltérések mutatkoznak a fővárosban. Évek óta a gazdagréti lakótelep a legdrágább, itt az átlagos négyzetméterár 210-220 ezer forint. Hasonló árért kaphatunk lakást a III. kerületben is. Kissé kedvezőbb áron, 200 ezer forintos négyzetméteráron találhatunk lakást a XI. kerületi panelkínálatban. Ha ennél is kedvezőbb áron szeretnénk lakát venni, akkor a pesti oldalon kell keresgélni. Kőbányán például már 160-180 ezer forintos áron kínálják a négyzetmétereket, míg a VIII. kerület bizonyos részein a 150-160 ezer forintos ár sem ritka.

Lakótelepi számok

Magyarországon majdnem minden ötödik lakás lakótelepen található derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei jelentéséből. Az e kategóriába sorolt 772 167 lakás egyharmada Budapesten van. A lakótelepi lakások háromnegyede 1979 és 1990 között épült, közülük csaknem minden második 50-59 négyzetméter alapterületű, 55 százalékuk pedig kétszobás. A budapesti lakótelepi lakások az országos átlagnál kisebb alapterületűek.

Ingatlanpiac: Hírek, elemzések
Ossza meg másokkal!
Kapcsolat, vélemény
Lakáspiaci Monitor
2014
Archívum
Lakáspiaci Tanácsadó
2014
Archívum
Residential Market Monitor
2014
Archives
youmetry