Ingatlan keresőX

Jelentősen emelkedtek a telekpiaci árak, eközben eltűntek a vevők

Budapest az országos árrekorder a családi ház építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterárában, ugyanakkor vidéken a fővárosinál nagyságrendekkel olcsóbb árakat mutatott ki az Otthon Centrum országos felmérése. Eközben az egy évvel ezelőtti vevőszám majdnem a felére csökkent.

„A tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékkal emelkedett az átlagos telekár, ugyanakkor a vevők az előző évinél 40 százalékkal kevesebb építési telket vásároltak idén. Ennek egyik oka lehet a CSOK körüli bizonytalanság, hiszen sokáig nem lehetett tudni, hogy lesz-e folytatása az állami támogatásnak, és ha igen, miként alakul át a támogatási rendszer” – árnyalta az Otthon Centrum (OC) építési telkekre vonatkozó országos összegzésének legfontosabb megállapításait Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető kiemelte, hogy a telekárak tekintetében a főváros megingathatatlanul őrzi vezető helyét, továbbra is itt lehet a legdrágábban építési telekhez jutni. A családi ház, ikerház építésre alkalmas telekért a XIV. kerületben idén már 125 ezer forintot kértek négyzetméterenként, de a városszéli, budafok-tétényi XXII. kerületben is 80 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A Budapesthez közeli településeken is több tízezer forintos négyzetméterár az irányadó: az idei rekorder Nagykovácsi 70 ezer forinttal, míg Csömörön és Diósdon 60 ezer, Törökbálinton 57 ezer forint a fajlagos ár. A Budapesttől való távolság perdöntő az árképzésben, így a fővárosi ár töredékéért lehet telket vásárolni Cegléden és Esztergomban. A két településen a négyzetméterár átlagértéke 5 ezer forint.

A nagyvárosok esetében jelentős szórást mért az OC: a legdrágábban Székesfehérváron lehet telket vásárolni, ahol négyzetméterenként 51 ezer forintot kértek, míg Debrecenben 28 ezer forintot, Sopronban pedig 15 ezer forintot. A sor végén (a már említett Esztergomon kívül) Szekszárd végzett a megyei jogú városok között, ahol mindössze 10 ezer forintba kerül a családi házak építésére alkalmas telkek négyzetmétere. A Székesfehérvárral szembeni több, mint ötszörös árkülönbség csak részben magyarázható a két város közötti különbséggel, ugyanis a Tolna vármegyei megyeszékhelyen jellemzően a város külső részein, az infrastruktúra szempontjából kedvezőtlenebb telkeket értékesítették.

A kisebb települések relatíve még mindig olcsók, négyzetméterenként néhány ezer forintért lehet telekhez jutni. Hajdúsámsonon átlagosan 7 ezer, Ajkán 3 ezer forint egy négyzetméternyi építési telek. „Az országos összesítés szerint a családi- és ikerházak építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterára 20,4 százalékkal, 12,9 ezer forintra drágult idén. Az áremelkedés mértéke azonban jelentős differenciát tükröz, a jó helyen fekvő és kiépített infrastruktúrájú telkek áremelkedése jóval nagyobb volt a kedvezőtlen adottságúaknál, mivel előbbiekre sokkal nagyobb kereslet mutatkozott” – elemezte a trendeket Soóki-Tóth Gábor. A szakember megjegyezte, a telkek árazásában sokat számít a lokáció (például a vízparttól való távolság); ugyanakkor hatással van a fajlagos árra a méret is, a kisebb telkek négyzetméterre vetítve jellemzően drágábbak, míg a nagyobbak (amelyek főként vidéken és a kisebb településeken fordulnak elő) fajlagosan olcsóbbak. Ugyanakkor a beépíthetőség, valamint a közművek megléte szintén befolyásolja az árat – mondta az elemzési vezető.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály