Ingatlan keresőX

Sajtóközlemény-Bérlakáspiac: minél nagyobb, annál kedvezőbb

Ugyan a korábbinál kedvezőbb áron lehet ingatlant bérelni Budapesten, de az árszint még így is meghaladja a tavalyi átlagot, mutatta ki az Otthon Centrum összegzése. A legdrágább városrész átlépte a negyedmillió forintos szintet, míg Debrecenben a fővárosinál átlagosan havi százezer forinttal kérnek kevesebbet egy bérleményért.

„A 2022 IV. negyedévétől jelentősen lassuló ingatlanpiaci trend természetesen hatással van az albérletpiacra” – összegezte az Otthon Centrum elemzési vezetője a bérlakáspiac legfrissebb fejleményeit. Soóki-Tóth Gábor elmondta, az idei első negyedévben 216 ezer forint a fővárosi használt téglalakások átlagos havi bérleti díja, ami ugyan magasabb, mint a tavalyi éves átlag, azonban az előző esztendő utolsó negyedévéhez képest már 6 százalékkal alacsonyabb érték.

A legdrágább városrészek hagyományosan a budai kerületek, itt átlagosan 256 ezer forint a havi bérleti díj. A csökkenés ezekben a kerületekben a legcsekélyebb, mindössze 2 százalék. A belvárosban 220 ezer forint a középérték, míg a külső pesti kerületekben átlagosan 156 ezer forint a havi bérleti díj, mindkét városrészben már 6 százalékkal olcsóbb a bérleti díj átlaga a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest.

Vidéken főként a régió központokban csökkent a bérlet díj, hiszen a 181 ezer forintos átlagos havi díj 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 187 ezer forintnál. Egyelőre a kisebb megyei jogú városokban átlag 160 ezer forintos bérleti díj nem mutat csökkenést, de ez a kisebb elemszámmal és a nagyobb heterogenitással magyarázható. „A következő hónapokban itt is stagnálásra, kismértékű árcsökkenésre számítunk” – jelezte a várható piaci folyamatokat Soóki- Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetőjének szavait kiegészítve Molnár Szabolcs, az Open House alapítója elmondta, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint a vidéki városok közül Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 210 ezer forinttal, míg Győrben 150 ezer forint a havi bérleti díj átlagértéke. Ezzel szemben Tatabányán átlag 145 ezer, míg Debrecenben 142.500 forintért lehetett használt téglalakást bérelni az idei év első három hónapjában.

Budapesten a különböző méretű ingatlanok közül elsősorban a nagy lakások árai mérséklődtek. A fővárosban a 212 ezer forintért bérelt, kétszobás lakásokért 7 százalékkal kérnek többet most, mint az előző év negyedik negyedévében. Az egy szobás lakásokat 144 ezer forintért lehetett bérelni, ami viszont 2 százalékkal alacsonyabb, míg a három szobás lakások esetében a 263 ezer forintos bérleti díj már 15 százalékkal kedvezőbb, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában mért érték. Jellemzően Buda és a belváros drágább, a külső pesti kerületek pedig olcsóbbak.

A legnépszerűbb kerületekben jelenleg ezekkel az árakkal kell számolniuk a bérlőknek: az V. kerület a legdrágább 327 ezer forinttal, míg a XI. kerületben átlagosan 232 ezer forintért béreltek lakást, a XIII. kerületben 205, a VIII. kerületben 180, míg a XIV. kerületben 175 ezer forint az átlagos havi díj.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály