Ingatlan keresőX

Otthon Centrum: lassult, szinte megállt az áremelkedés az agglomerációban

A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.

A kertvárosi miliő, a zöld lakókörnyezet, valamint a kellemesebb lakhatás iránti igény Budapest környékére terelte a vevőket az utóbbi évtizedekben, ami a fővárosi agglomeráció tekintélyes népességnövekedésével járt. Pest vármegye lakossága a 2011-es népszámlálás óta 117 ezer fővel gyarapodott, de a rendszerváltás óta eltelt közel 35 évhez viszonyítva már 385 ezer fővel élnek többen Budapest vonzáskörzetében. A kiköltözési hullámmal párosuló keresletnövekedés természetesen hatott a piacra, így az utóbbi öt évben kétszeresére emelkedtek az árak a fővároshoz közeli településeken.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője az árakról szólva elmondta, hogy Pest vármegyében jelenleg átlagosan 436 ezer forintos négyzetméterár az irányadó a használt házak piacán, amely 6 százalékkal magasabb a tavalyi árnál. Ezzel szemben a téglalakások átlagos négyzetméterára 695 ezer forint, ami már 12,7 százalékkal múlja felül az egy évvel ezelőtti átlag értéket. Az OC értékesítési statisztikái alapján a város közeli települések árai magasabbak. „A szűken vett agglomerációt, amelybe nyolcvan Pest vármegyei település tartozik, magasabb négyzetméterár jellemzi: a használt házak esetében 595 ezer forint az átlag érték, ami 6,4 százalékkal haladja meg a tavalyi átlagot. A növekedés üteme azonban alig magasabb Pest vármegye átlagánál” – fogalmazott a szakember. Mint mondta a téglalakások 757 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el idén, ami 5,1%-kal magasabb a tavalyi átlagnál, ugyanakkor alacsonyabb Pest vármegye egészéhez viszonyítva.

A legdrágább az agglomeráció északnyugati szektora 703 ezer forintos átlagával, amelyet a nyugati szektor 670 ezer és az északi szektor 647 ezer forintos átlag értékkel követ. Az agglomeráció keleti és déli szektora jelentősen lemaradt, az itt található településeken egyaránt kevéssel fél millió forint feletti átlagos négyzetméterár az irányadó. Az árváltozás a legtöbb térségben a 6-12 százalék közötti sávban mozog a 2022-es évhez képest, azonban a legdrágább északnyugati szektorban mindössze 3 százalékkal emelkedtek az árak, és a keleti szektorban sem volt releváns változás.

A legdrágább település az Otthon Centrum adatai szerint Szentendre, átlagosan 828 ezer forintos négyzetméterárral, majd Dunakeszi (823 ezer), Göd (750 ezer) és Törökbálint (746 ezer forint) a sorrend. A legolcsóbb Pest vármegyei települések a fővárostól távolabb, a megye délkeleti részén találhatóak. Közülük Csemő a legkedvezőbb árfekvésű, négyzetméterenként 187 ezer forintos fajlagos átlaggal, ennél kicsivel drágább Törtel (194 ezer), Nagykőrös (208 ezer) és Tápiószentmárton (217 ezer forinttal).

Érden, az agglomeráció legnépesebb településén 463 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek tulajdonost a használt házak. Ennél drágább az átlagár Szigetszentmiklóson (580 ezer) és Gödöllőn (708 ezer forint), míg a távolabbi Cegléden ennél jóval olcsóbb (245 ezer forint) az átlag érték.

A téglalakás szegmensben ugyancsak emelkedtek az árak egy év alatt: a 80 Budapest közeli településen 757 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ami 5 százalékkal magasabb a tavalyi átlagnál, de alacsonyabb, mint a Pest vármegye egészében mért emelkedés. A lakások árában nincs számottevő különbség, döntően 700-800 ezer forintos négyzetméteráron keltek el.

Sajtókapcsolat: sajto@oc.hu, Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály