Ingatlan keresőX

LAKÁSPIACI TANÁCSADÓ

2018. II. negyedév

Az elmúlt bő másfél évtized során először az államilag támogatott jelzálog-hitel termékek megjelenése majd a deviza-hitelek térhódítása adott lendületet a hazai lakáspiacnak. A 2008-tól kibontakozó nemzetközi pénzügyi válság tanulságai nyomán fontos kormányzati döntés volt a deviza-hitelek kivezetése és az új családi otthonteremtési támogatás, valamint a lakásépítés ösztönzésére a 2019 év végéig biztosított kedvezményes áfa. Ezek eredményeként kapott szárnyra ismét a lakáspiac. 2014-től folyamatosan nőtt, igaz a válság előtti csúcsoktól elmaradva, az adásvételek száma.

A 2000-2008 közötti időszak átlagát idén már el fogja érni a lakáspiaci tranzakciók száma.
Az áraknál más a helyzet: ahogy nőtt a vásárlási kedv, úgy drágultak a lakások: Budapesten és a megyeszékhelyeken már meghaladják a válság előtti szintet. Az árnövekedés hátterében a piac térbeli koncentráltsága és a kedvező finanszírozási környezet áll: leginkább a városok és városkörnyéki települések iránt van kereslet, saját célra és befektetésre egyaránt. Ahol fejlődik a helyi gazdaság, van megélhetést biztosító munkalehetőség, oda költöznek az emberek.
A növekvő kereslet pedig hajtja az árakat és a bérleti díjakat is felfelé.

Az idén 15 éves Otthon Centrum hálózatában 2018 első hat hónapja során átlagosan 11,6%-kal több értékesítés történt, mint az előző év azonos időszakában. Ez a lendület, és az építőiparben egyre feszítőbb kapacitáshiány az év hátralevő részére sem vetíti előre a piacon az árak drasztikus csökkenését, sőt. Az eladók egyre magasabb elvárásokat támasztanak és kitartják az árat: addig várnak, míg a megfelelő ajánlatot tevő vevő megérkezik.
A 2018-as esztendő az Otthon Centrum elemzőinek várakozása szerint akár 160 ezer feletti lakáspiaci tranzakcióval és rekord számú új lakás átadásával zárulhat.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály