Ingatlan keresőX

Csökkent a garázsok átlagára

Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.

Az Otthon Centrum közreműködésével értékesített garázsok országos átlagára az utóbbi fél évben 4,9 százalékkal mérséklődött, így a gépjármű tulajdonosok átlagosan 6,5 millió forintot fizettek egy parkolóért. Ezzel párhuzamosan viszont a gépkocsitárolók iránti kereslet másfélszeresére nőtt, vagyis a piac szabályai szerint az árcsökkenéssel járó trend várhatóan megfordul – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője a garázspiaci felmérés eredményeit. Soóki-Tóth Gábor elmondta, a budai kerületekben 6-7 millió forint közötti átlagár az irányadó, de a többi városrész sem marad el sokkal ettől a szinttől. A belvárosban 6 millió forint körüli garázsárak a jellemzőek, míg a XIII. kerületben átlagosan 5,7, a IX. kerületben 6,3 millió forintot fizettek egy gépkocsitárolóért. A külső pesti kerületek valamivel olcsóbbak, de mindenhol meghaladták az 5 millió forintos határt.

A budapesti árak esetében a korábbi éveket jellemző markáns különbségek mára kiegyenlítődtek; ugyanakkor az átlagosnál nagyobb alapterületű garázsok akár több millió forinttal is drágábbak lehetnek, csakúgy, mint azok, amelyek tárolóval kombináltak. A garázsárak a fővárosban az országos átlaggal megegyező mértékben csökkentek: a III. kerületben 4,3, IX. kerületben 5,5, míg a XIII. kerületben 1,9 százalékkal olcsóbb most, mint fél évvel ezelőtt.

„Az elhelyezkedésen kívül a garázsok mérete és jellege is árbefolyásoló tényező. Egy nagyobb méretű, önálló garázs mindig átlag feletti áron kel el. Ugyanakkor a keresletet nagyban meghatározza, hogy a környéken mennyire sűrű a beépítettség, és milyen a közterületi parkolási lehetőség” – árnyalta a garázspiaci folyamatokat a szakember.

A vidéki megyei jogú városokban a kereslet valamivel mérsékeltebb, hiszen több hely van az autók tárolására. Csakhogy a fővárosinál visszafogottabb kereslet nem jelenik meg automatikusan az árakban, ugyanis a garázsok alapterülete jellemzően több négyzetméterrel nagyobb a fővárosi átlagnál. Ráadásul több az egyedi garázs és kevesebb a több tucat autó tárolására épült teremgarázs. Ezért nem is annyira meglepő, hogy Kecskeméten 7 millió forint az átlagár, csakúgy, mint Debrecenben. A kisebb városokban ennél mérsékeltebb az árszint: Nagykanizsán 5,5, Várpalotán 4,5 millió forint a középérték. A vidéki városokban az utóbbi fél évben nem változtak számottevően az árak.

Sajtókapcsolat: sajto@oc.hu, Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály