Ingatlan keresőX

Otthon Centrum: újra lehet alkudni, helyzetbe kerültek a vevők

Mindhárom használt ingatlantípus esetében abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen emelkedett a teljes árengedmény mértéke, derült ki az év első kilenc hónapját összesítő elemzésből.

Hatalmasat változott kicsivel több, mint másfél év alatt az ingatlanpiac, az Otthon Centrum (OC) 2022 januárjában készített elemzése szerint akkoriban a drasztikus fővárosi áremelkedés miatt úgy felpörgött a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, hogy az alku lehetőségét szinte kizárták a tulajdonosok, és hasonló folyamatok játszódtak le a vidéki régióközpontokban is. Mára ez jelentősen megváltozott, újra helyzetbe kerültek a vevők, közölte Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki azt is elmondta, hogy az év első kilenc hónapjában a használt házak teljes árengedménye országosan 13,6 százalék volt, míg a téglalakások árából 8,9 százalékot, a panellakásokéból 9,0 százalékot engedtek az eladók. Mindhárom használt szegmensben abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen emelkedett a teljes árengedmény mértéke.

Abszolút értékben a családi házak teljes árengedménye jelentősen nőtt idén, a tavalyi 9,2 százalékról 13,6 százalékra. A panellakások esetében a tavalyi 4,9 százalékról 9 százalékra emelkedett ez az érték, míg a téglalakásoknál 4,5 százalékról 8,9 százalékra változott a teljes árengedmény.

Arányait tekintve a panellakások esetében a legnagyobb mértékű az engedmény, ebben a szegmensben az előző évhez képest 77 százalékkal nőtt a teljes árengedmény, míg a téglalakásoknál 53 százalékkal, a házaknál pedig 48 százalékkal emelkedett ez az érték.

„Korábban épp a panellakások esetében lehetett a legkisebb mértékben alkudni, ez viszont az idei adatok szerint megváltozott: a panelek gyakorlatilag egálba kerültek a téglalakásokkal, már csak egyetlen tized különbség van a két ingatlantípus között” – ismertette a változásokat a szakember.

A területi eloszlásról szólva az elemzési vezető elmondta, hogy az ország nagy részén az átlaggal megegyező alkut mért az OC. A fővárosban és a nagyobb városokban egyaránt 8,8–9,3 százalék között váltakozott az árengedmény mértéke az elmúlt kilenc hónapban. Ettől csak a kisebb városok tértek el, ahol a vásárlók ennél magasabb, átlagosan 11,4 százalékos árengedményt tudtak kialkudni a hirdetési árból.

A téglalakások átlagos, 8,9 százalékos, teljes árengedménye lényegében hasonló a panellakások esetében mért számokéhoz, vagyis az adatokból az látszik, hogy csökkentek a területi különbségek ezen mutató esetében – jegyezte meg a szakember.

A legkisebb alkura a budai kerületekben volt lehetőség, itt az eladók átlagosan 7,9 százalékot engedtek a teljes árból. Ennél magasabb engedményt tudtak elérni a vevők a pesti kerületekben, az agglomerációban és a megyei jogú városokban, ahol az átlaghoz közeli, 8,7–9,5 százalék közötti árengedmény volt a mértékadó. Ennél nagyobb árengedmény a kisebb városokban és községekben fordult elő, ahol 12 százalékos alku a jellemző az év első kilenc hónapjának értékesítési tapasztalatai alapján.

A használt házak esetében idén 13,6 százalékra nőtt a teljes árengedmény mértéke és minden térségben a 10 százalék feletti átlagérték jellemző. Az viszont nem változott, hogy a nagyobb városokban az átlagnál kevesebb, míg a kisebb településeken az átlagot meghaladó alku a jellemző. A legkevesebbet a budai kerületekben lehetett alkudni, mindössze 10,6 százalékot. A régióközpontokban már 11,5 százalék, míg a megyei jogú városokban és Pest vármegyében 12 százalék az átlagos árengedmény mértéke. A kisebb városokban, valamint a külső pesti kerületekben mért 14,8 százalék, illetve a községekben elérhető, 16,9 százalékos, teljes árengedmény már jóval átlag feletti érték.

A szerződéskötéskori árengedmény mértéke a használt házaknál átlagosan 8,1 százalék volt, a paneleknél 4,9 százalék, a téglalakásoknál 4,5 százalék. Ezek az értékeket azt jelentik, hogy a házaknál az árengedmény 60 százalékát konkrét vevő esetében adják meg az eladók. Panellakásoknál 55 százalék, a téglalakásoknál pedig 50 százalék ez az arány. „A legfrissebb adatok újra megerősítik azt a korábbi tételt, miszerint konkrét ajánlattétel esetében továbbra is jelentős mértékben lehet alkudni a hirdetési árból” – összegezte Soóki-Tóth Gábor.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály